Länk till startsidan

Spaden i jorden för Lunds nya stadsdel Västerbro

Bygget av Lunds nya stadsdel Västerbro har inletts. Den 14 november sattes spaden i marken i samband med starten för etapp 1 i ombyggnaden av Öresundsvägen.

Politikerna Louise Rehn Winsborg och Björn Abelson gräver i marken under invigningen av bygget av stadsdelen Västerbro i centrala Lund.
Louise Rehn Winsborg (M) och Björn Abelson (S) tar ett första spadtag för stadsdelen Västerbro.

I dag är Västerbro ett industriområde, ett av Lunds äldsta. Nu ska området omvandlas till en levande, hållbar stadsdel som blir hem för omkring 10 000 lundabor. Västerbro ska ge rum för människors liv, vardag och aktivitet, men minnen av industrihistoria ska också finnas kvar som en del av identiteten.

– Omvandlingen av Västerbro skapar unika möjligheter att addera bostäder och service i Lunds stad. Planeringen har varit lång både för oss i kommunen och för de många byggaktörer som kommer att vara med och utveckla vår nya stadsdel, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

Öresundsvägen får ny sträckning

Att flytta kopplingen mellan Öresundsvägen och Norra Ringen norrut är en förutsättning för att Västerbro ska kunna utvecklas enligt Lunds kommuns fördjupade översiktsplan. Öresundsvägen ska bli grönare med träd, ny belysning och gång- och cykelbanor. Den nya sträckningen med en direkt koppling till Boställsvägen gör det möjligt att utveckla kollektivtrafik mot Lunds nordvästra delar. Den här etappen av Öresundsvägen beräknas bli färdig sommaren 2024.

I Västerbro ägs marken som kan exploateras av 28 privata fastighetsägare. De ska omvandla den befintliga industrimarken till blandade bebyggelsekvarter.

– Dialog och samverkan en förutsättning för arbetet med stadsomvandlingen. Till hjälp finns bland annat ett Västerbroprogram som kommunen och fastighetsägarna har tagit fram tillsammans, säger Linda Karlsson, projektsamordnare för Västerbro på Lunds kommun.

Flera parallella processer

I Västerbro sker olika processer samtidigt. Mellan 2020 och 2029 tar Lunds kommun fram detaljplaner för Västerbro etapp 1 (Bryggaregatan till Bondevägen). Detta är en förberedande fas inför att området omvandlas och får ny bebyggelse. Samtidigt börjar privata fastighetsägare riva, återbruka och bygga nya hus. Lunds kommun bygger gator, parker och allmänna platser. I samband med att industrigator omvandlas till bostadsgator läggs många befintliga ledningar om och dimensioneras upp för att klara den nya stadsdelens behov.

Västra Esplanaden ska bli Västerbos huvudgata. Sträckningen blir samma som för den tidigare järnvägen mot Bjärred, som lades ner 1939. Esplanaden blir därmed en förlängning av Bjärredsparken och cykelstråket från Lund C. Längs Västra Esplanaden görs plats för främst kollektivtrafik, gående och cyklister. 2030 och framåt kommer Lunds kommun att fortsätta med omvandlingen av Västerbo etapp 2, som sträcker sig från Bondevägen västerut fram till Norra Ringen.

Läs mer om projektet Västerbro på lund.se:

Västerbro

Uppdaterad:

Dela sidan: