Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Genarps nya förskola firades med kanelbullar och sång

Till tonerna av ”Bamse bamse spindel ” och ”En anka” är nu Genarps nya förskola, Enestugan, äntligen invigd. Förskolan är ett exempel på hur Lunds kommun vill utforma och bygga nya förskolor.

Ett rum med barnmöbler och pyssel på Genarps nya förskola Enestugan.
Ett av torgen inne på förskolan. Här kan barnen pyssla eller experimentera.

– Det känns roligt att få inviga Enestugan som äntligen är klar och jag är tacksam att den är byggd på samma plats som tidigare Enestugan. Ute- och närmiljön ger stora möjligheter till varierad undervisning och lärande för våra barn, säger Charlotta Nordström, biträdande rektor för Enestugan och Häckeberga förskolor i Genarp.  

På Enestugan har verksamheten varit i gång sen i november, och nu var det äntligen dags för en mer officiell invigning. En kör av barn sjöng och det bjöds på kanelbullar, kaffe och saft. Mattias Olsson (S), ordförande i barn- och skolnämnden, klippte invigningsbandet och överräckte två vinbärsbuskar i present.
– Enestugan är en modell och en förebild för hur vi vill bygga framtidens förskolor i Lunds kommun. Lokalerna har avgörande betydelse för vilka förutsättningar pedagogerna har för att ge våra barn en undervisning och omsorg av högsta kvalitet, säger han.

Större fokus på miljöer för lärande

Den nya förskolan har ett större fokus på lärmiljöerna. Inomhus finns tre ”torg” som bland annat kan fungera som ateljéer för skapande och experiment. En matsal gör att måltider inte behöver trängas med pedagogiska lekar eller pyssel som satts igång på avdelningen.

– Att ha torg och matsal gör att vi kan erbjuda barnen fler platser att ha undervisning på och det ger i sin tur fler möjligheter till lärande, säger Charlotta Nordström.

Avdelningarna delar på de gemensamma torgen vilket leder till att pedagogernas samarbete ökar.

– Det krävs ett bra samarbete och en större gemenskap med kollegor och barn. Och detta uppskattas bland våra medarbetare.

Lärdomar från andra förskolor

Under planeringsfasen tittade man bland annat på förskolan Körsbäret i Lund. Förskolan är byggd efter samma principer och öppnade för några år sen. I dialog med fackförbunden kunde förbättringsområden identifieras och appliceras på Enestugan.

– För varje ny förskola har vi möjligheten att titta på vad som kan förbättras. Vi lärde oss till exempel från Körsbäret hur vi skulle bygga utesovet så att det blev smidigare att nå från alla avdelningar, säger Charlotta Nordström. 

En annan lärdom från Körsbäret är att ha fler ingångar till kapprummen så att det är mer lättillgängligt vid påklädning och när många barn ska in och ut samtidigt.

– En skillnad med Körsbäret är att de har en ingång – medan vi har två. Då undviker vi trängsel, till exempel när barn från flera avdelningar ska passera samtidigt.

Om förskolan Enestugan

Enestugan har legat på samma plats i flera decennier. År 2021 revs den gamla förskolan och nu har en ny byggnad uppförts på samma plats.

  • Plats för cirka 100 barn.
  • Sex grupper, tre för stora barn (3-5 år) och tre för yngre (1-2 år).
  • Frukost och mellanmål tillagas på Enestugan, medan lunchen levereras från Genarpsskolan.

Förskolan Enestugan

Uppdaterad:

Dela sidan: