Länk till startsidan

Vipans bagerielever skapar konst som du kan äta

Gyllene lussekatter doftar, glänsande bröd står i prydliga rader och tårtor dekoreras med vit och fluffig grädde. Vipans bageriutbildning har fått ett tillfälligt hem på Västerbro och bidrar med trivsel och goda bakverk för dem som redan jobbar i den nya stadsdelen.

Två tjejer i vita kock-kläder bakar vid ett stort bord.

Maximilia Fager och Narita Ardaru går tredje året på Vipans bageriutbildning.

Stadsdelen Västerbro är ett stort område med 28 olika fastighetsägare. Från att ha ha bestått av verksamheter och industrier, ska Västerbro bli en blandad stadsdel med bostäder, verksamheter och gröna parker. Industrihistoria ska fortfarande prägla stadsdelen, tillsammans med hantverk och hållbarhet. Västerbro kommer att utvecklas under lång tid och då finns det lokaler som kan användas till olika verksamheter, innan de omvandlas till bostadsområden. Vad är då bättre än en bageriutbildning?

En kvinna i svart kockmössa och grön jacka står i en bagerilokal.

Linda Roos är lärare på Vipans bageriutbildning.

Skolan får Västerbro att dofta

Vipans ordinarie lokaler på Campus Vipan renoveras just nu och i två år ska gymnasieutbildningen finnas i Tetra Lavals lokaler på Bryggaregatan i Västerbro.

Linda Roos är bagerilärare tillsammans med kollegan Katja Kiiski. Linda visar runt i de ljusa lokalerna, där det också finns en liten – och mycket populär – butik för de andra som jobbar i huset. Inne i bageriet pågår en koncentrerad produktion. I dag skapar gymnasieutbildningens elever praliner med jultema.

- Vi har funnits i de här lokalerna sedan augusti i år och vi stortrivs. Bageriutbildningen är en tre-årig gymnasieutbildning och efter den kan du vidare till bland annat yrkeshögskolan i Kristianstad. Du kan sedan ta gesällbrev och mästarbrev. Att vara konditor eller bagare är ett väldigt kreativt yrke. Men det kräver också stor noggrannhet. Kunden förväntar sig perfektionism. Och det är tidigare morgnar, säger Linda.

Gula lussekatter ligger på en plåt.

Gyllene lussekatter ligger nybakade och doftande på en plåt.

Linda följer sina drömmar

Eleverna på utbildningen ska lära sig grunderna i yrket, men som lärare gäller det också att hålla koll på trender och uppmuntra till kreativitet.

- Varje år kommer det någon aktuell variant av lussebullar, varje påsk kommer en annorlunda påskgrej. Nya saker utvecklas hela tiden, berättar Linda.

Själv drömde Linda redan som liten om att bli konditor.

- Är du kreativ och gillar goda saker, är detta ett perfekt yrke. Efter gymnasiet gick jag det fjärde året på yrkeshögskolan i Kristianstad, tog mitt gesällbrev och började sedan jobba på ett fint, gammalt konditori i Lund. När jag hade varit där i 14 år gick konditoriet i konkurs och jag följde en annan dröm – att bli lärare, säger Linda.

En ung kvinna i vita kockkläder ser mot kameran.

Maximilia Fager är tillbaka i Lund efter att ha gjort praktik på ett bageri i Palma.

Samarbete och okej att göra fel

Det roligaste i jobbet är att få utveckla elever, tycker Linda och inne i bageriet träffar vi Maximilia Fager och Narita Ardaru, som båda går tredje året.

Maximila står vid ett stort arbetsbord och lägger varsamt grädde på en rad med tårtor. Tidigare i höst gjorde hon fem veckors praktik i Palma på Mallorca.
- Det var jättekul! Konditoriet är svenskägt, så vi bakade mycket kanelbullar, men det blev också en och annan croissant. Jag hoppas kunna åka tillbaka efter min utbildning och söka jobb där. Det jag gillar med det här yrket, är att jag får vara kreativ och aktiv och jobba med händerna. Dessutom älskar jag våra lärare. Det måste jag lägga till.

Narita Ardaru jobbar koncentrerat med en fyllning till tryfflar. Choklad, apelsin, glukos, socker och andra ingredienser blandas noggrant och med exakt tajming.

- Det roligaste på vår utbildning är att vi får samarbeta med varandra, tycker jag. Jag lär mig hela tiden nya saker. Både bagerisidan och konditorisidan lockar mig. Själv kommer jag nog att fortsätta på yrkeshögskolan i Kristianstad. Grejen är att här är det okej att göra fel. Alla kan begå misstag och vi lär oss av våra erfarenheter. Ingen ska skämmas. Du kanske har en dålig dag? Vi ska fokusera på det som sker här och nu och ge uppmuntran till varandra. Nästa gång blir det lyckat.

En leende ung kvinna i vita kock-kläder ser mot kameran.

Narita Ardaru gör fyllning till goda julpraliner.

Uppdaterad:

Dela sidan: