Länk till startsidan

Nu byggs Västerbros första bostäder

En stor byggkran reser sig över Västerbro. Kranen används för att bygga de allra första bostäderna – Huseriets och Rikshems hyresrätter i kvarteret Virket 6.

Två män i bygghjälm står på en byggarbetsplats.
Freddie Övegard är partner på Huseriet och Simon Björk är platschef på MTA Bygg och Anläggning. Här visar de runt på byggarbetsplatsen för Västerbros första nya bostäder.

322 hyreslägenheter ska det bli. Allt från ettor till sjuor och etagelägenheter med utsikt över hela staden, ska erbjudas intresserade hyresgäster. Tanken är att du ska kunna bo kvar i kvarteret, men byta storlek på lägenhet utifrån hur ditt liv förändras.

Tegel, puts, valv och gesims

Än så länge finns inga väggar till husen på plats, men på betongplattan till byggnaderna pågår ett febrilt arbete. Det är entreprenören MTA Bygg och Anläggning som bygger åt Huseriet. Sedan ska Rikshem äga och förvalta husen.

Vi träffar Freddie Övegard, som är partner på Huseriet och Simon Björk, platschef på MTA. Inne i byggboden är det tyst och lugnt. Utanför skapas ett kvarter.
- Västerbro har ett väldigt centralt läge. Det kanske inte lundaborna tänker på nu, när det mest ligger verksamheter här. Du har nära både till Lund C och universitetet. I resten av Västerbro planeras det mest för bostadsrätter, men här bygger vi hyresrätter med en hög standard. Fasaderna ska ha gedigna material som tegel, puts och fina detaljer. Vi har till exempel en gesims utmed takfoten, olika sorters tegel och fog. Entréerna har vi lagt stor vikt vid och vi ska ha valv in mot gården, säger Freddie Övegard.
En gesims är den översta horisontella delen av ett listverk, som utgör en avgränsning mellan fasad och yttertak. Alltså en arkitektonisk detalj som skapar en levande fasad.

En visionsbild visar två flerfamiljshus.
Fasaderna till hyresfastigheterna i kvarteret Virket ska ha gedigna material som tegel och puts samt fina detaljer. Visionsbild: Belleville arkitektkontor AB.
En byggkran står på en arbetsplats i en stad.
Högt av staden reser sig byggkranen till Västerbros första nya bostäder.

Hem för de första Västerbroborna

Vid årsskiftet 2025-26 ska det bli en första inflyttning i hyresrätterna.
- Rikshem kommer att lägga ut lägenheterna via Boplats Syd och vi skapar också en projektwebbplats, men det är inte klart än, säger Freddie Övegard.

Det som idag är en byggarbetsplats kommer alltså att bli hem för de första nya Västerbroborna.
- Under våren och sommaren armerar vi och gjuter. I mitten eller slutet av augusti börjar de prefabricerade väggarna anlända. Sedan går det snabbt när husen börjar växa uppåt. Ett våningsplan görs på två veckor. I slutet av det här året kommer husens volymer att synas. Sommaren 2025 står husen uppe. Det kan upplevas som att vi jobbar länge nere i gropen, sedan förändras allt snabbt, säger Simon Björk.

Husen byggs enligt regler för miljöbyggnad och har höga ambitioner när det gäller hållbarhet och god arkitektur.
- Teglet till fasaderna muras på plats och kommer inte färdigt. Grannarna till det nya kvarteret hade önskemål om en ljus fasad. Då gjorde vi det. Vill vara med och göra Västerbro snyggt, säger Freddie Övegard.

Här kan du läsa mer om utvecklingen av stadsdelen Västerbro.

Två män i bygghjälm står framför en byggarbetsplats.
Freddie Övegard är partner på Huseriet och Simon Björk är platschef på MTA Bygg och Anläggning.
En visionsbild visar en byggnad i ljus puts.
Allt från ettor till sjurummare och etagelägenheter byggs i hyresfastigheterna i kvarteret Virket i Västerbro. Visionsbild: Belleville arkitektkontor AB.

Uppdaterad:

Dela sidan: