Familjen delar samma passion
Under pandemin hade Hedh-Escalante Chocolatier en dipp precis som så många andra, men de bestämde sig för att satsa och hela familjen hjälper till. En dotter är jurist och en annan arbetar med marknadsföring. Marias son Jan-Erik Lilja började som Jan Hedhs lärling när han var 14 år och jobbar i dag tillsammans Jan Hedh med produktutveckling och med att ta fram nya smaker. Jan-Erik designar också alla chokladaskar och kartonger. Inne i chokladfabriken träffar vi ett barnbarn, som efter studierna sagt att han vill hjälpa mormor ett par år, eftersom hon behöver honom. Jan Hedh inte bara smakar sig fram till god choklad, han använder sitt luktsinne, berättar Maria Escalante och säger att barnen i familjen ibland inte förstår hur han kan komma fram till sina smaker.
Kunskap från mormor i Peru och känd chocolatier i Bryssel
Maria Escalante är själv utbildad ekonom, men när hon kom till Sverige som ung var det svårt att få jobb.
- Jag funderade på vad jag hade i bagaget som jag kunde ha nytta av i Sverige. Plötsligt en dag när jag stod på Konsum kom jag på det. Choklad! Alla vill ha det och jag hade kunskap hemifrån Peru genom min mormor. Men jag ville lära mig mer, så jag och min dotter praktiserade hos den kände chocolatiern Pierre Marcolini i Bryssel. Pierre testade mig och tyckte att jag kunde en del om choklad. Vad vill du, Maria, frågade han mig och jag svarade att jag ville starta en chocolatier i Malmö och sälja din choklad.
Så blev det också. Sommaren 2001 startade Maria sin verksamhet i Malmö. Förutom att sälja och tillverka choklad anordnade hon tävlingar för elever i Malmös skolor.
- Integration genom choklad! Jag berättade om bönorna och om chokladen och eleverna fick teckna och designa praliner som sedan blev bedömda av konstnärer. Den som vann fick åka till Pierre Marcolini i Bryssel. Ett sådant projekt skulle jag gärna vilja göra i Lund också.