Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Deras förskola är en buss

Bussen lämnar Lund bakom sig och svänger av mot Alnarp. Lena Strandqvist styr med van hand längs den smala vägen, kantad av åkrar och träd. Nu väntar en ny dag ute i naturen. För 17 barn är bussen inte bara en buss – det är deras förskola.

Vit buss med färgglada texten "Förskolebuss" står parkerad vid en vägkant med träd i bakgrunden.
Förskolebussen är smart inredd och rymmer allt från kök till skohylla till ritpapper. Tre pedagoger och 17 barn i åldern tre-fem år spenderar varje dag på upptäcktsfärd med bussen.

Att detta är något annat än en vanlig landsvägsbuss går inte att ta miste på. Inte bara på grund av texten på sidorna – inredningen kan beskrivas som en korsning mellan flygplan och turnébuss. Varje skrymsle används effektivt, och det är inga stora ytor att röra sig på.
Här finns en köksdel, en liten toalett och bagageutrymmen som ger plats för såväl dagens mat som leksaker och pedagogiskt material för utebruk. Och så naturligtvis sittplatser med bord för alla barn, för personalen och tillfälliga besökare.

Förskola med naturprofil

Förskolebussen är en av fyra avdelningar på förskolan Grynmalaregården och heter Snoken. Avdelningen har sin så kallade hemvist i huset på Grynmalaregatan, men varje dag mellan klockan 09.00-15.00 är det bussen som gäller.
– Att också ha en fast punkt är viktigt, för samhörigheten på förskolan, förklarar rektorn Camilla Grankvist.
Hon berättar med engagemang och glädje om förskolebussen – den enda av sitt slag i Lund. Bussen har funnits i verksamheten sedan 2011. Den var från början del av en ”gummibandslösning” där bussar i perioder användes för att hantera platsbrist i de fasta lokalerna. När detta inte längre behövdes ville Grynmalaregården behålla bussen och förstärka sin naturprofil.
– Så det här är ingen utflyktsbuss, fortsätter Camilla. Det är alltid samma barngrupp, det är ett pedagogiskt lärande och vi har äventyrspedagoger ombord.

Barn och förskolepersonal leker i en skogsglänta.
Grynmalaregårdens förskolebuss är ute på sin dagliga tur och har stannat för lek i en skogsglänta.
Barn händer som ritar teckningar.
En vanlig dag innehåller pedagogisk verksamhet både ute och inne.

Både chaufför och förskollärare

Av de tre pedagogerna är en barnskötare och två förskollärare. En av dem är dessutom busschaufför.
– Det är en stor tillgång att vi har Lena Strandqvist som har båda rollerna, den dubbla kompetensen kan vara svår att hitta.
Men i övrigt är det inte svårt att rekrytera personal till bussen, och en del lärarstudenter väljer att göra sin praktik här.
Barnen i gruppen är mellan tre och fem år gamla. Platserna erbjuds i första hand till familjer som redan hör till förskolan.
– Många väljer Grynmalaregården som förskola just för bussens skull, säger Camilla.
Förskolan har en egen kock som lagar all mat som serveras. Han börjar jobba klockan sex på morgonen och när bussen rullar iväg tre timmar senare finns nylagad mat i värmeskåpet.
Just denna dag är lunchen spenatsoppa, kompletterad med pasta samt smörgås, och så finns förstås frukt och annat till mellanmål.

En kvinna sitter bakom ratten i en buss. Barn syns i bakgrunden vid sittplatserna.
Lena Strandqvist, pedagog och busschaufför på Grynmalaregårdens förskolebuss.
Två kvinnor står vid en bänk och brer smörgåsar.
Mellanmål fixas till i bussens köksdel.

Sånger och geometri

När Lena parkerat vid Alnarpsparken serveras frukt. Tiden fram till lunch ägnas åt att rita flaggor från olika länder, prata om och jämföra olika geometriska figurer – och förstås öva lite sång inför kommande högtid. Pedagogerna Helen Fredriksson och Heidi Schott lotsar genom välkända sånger.
När alla fått mat i magen fortsätter dagen utomhus, med lek och skratt bland cirklar, trianglar och kvadrater som placerats ut i gräset. Några timmar senare, strax innan skymningen breder ut sig, är förskolebussen tillbaka i Lund.
I morgon väntar ett nytt mål. Kanske Skrylle? Eller Fulltofta? Eller Kulturens Östarp? Allt är möjligt för en rullande förskola.

Inköp och försäljning av förskolebussar på gång

Förskolebussverksamheten syftar till att ge barnen spännande upplevelser och tillgång till upplevelser i natur. Behovet av Lunds kommuns befintliga förskolebussar har setts över. Barn- och skolnämnden har beslutat att finns behov av tre förskolebussar:

Nya förskolebussar för fortsatt möjlighet till större omvärldsorientering

Uppdaterad:

Dela sidan: