Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Betongen från CC House i Lund får nytt liv i Karlskrona

CC House vid Öresundsvägen i Västerbro ska få ett nytt liv. Inredning, marksten och till och med delar av betongstommen återbrukas nämligen till andra byggen.

Betong lyfts ner från ett hus med en byggkran.
Betongelementen som ska återbrukas hissas varsamt ner med en kran.

Många Lundabor har minnen av CC House och nu kanske du har sett att byggnaden börjar rivas? Det vita huset kommer att försvinna för att ge plats till blandad bebyggelse med olika bostadsformer, lokaler i bottenvåningen och en förskola. Gator och grönytor ska bryta upp området. Här ska det också byggas ett mobilitetshus, som är ett modernt parkeringshus med service och parkering för både bilar och cyklar. Ovanpå byggs Lunds första takradhus. Fastigheten heter Smörkärnan.

Glaspartier, handfat och betong återbrukas på olika platser

Men innan dess tas så mycket som möjligt tillvara från CC House. Genom detta hålls klimatpåverkan nere.
- Vi har redan återbrukat mycket av inredningen som glaspartier, radiatorer, dörrar, väggar till lägenhetsförråd, handfat, dörrstängare och liknande. En del har gått till Erikshjälpen och vidare till Ukraina. Utvändigt återanvänder vi marksten och 300 kvadratmeter bjälklag från betongstommen. Återbruket av betong gör vi tillsammans med Skanska, Starka Betongelement och Daco Contractor, säger Marcus Vesterberg, projektchef på Ikano Bostad som är fastighetsägare och även ska bygga på tomten.

Betongsstommen ska användas Skanskas kontorsprojekt i Karlskrona där Boverket ska ha sitt nya huvudkontor. För att hålla nere utsläppen av växthusgaser vid transporten av betongen, används fordon som går på biogas.

- Våren 2024 planerar vi att betongstommen och källaren ska vara färdigrivna. Men den tiden kan påverkas om det dyker upp ytterligare möjligheter till återbruk, säger Marcus.

Här kan du läsa mer kan du läsa mer om den nya stadsdelen Västerbro.

Uppdaterad:

Dela sidan: