Länk till startsidan

Kommunstyrelsen – aktuella beslut april 2025

Avsiktsförklaring om utsläppsrätter, åtgärder för att minska effekterna av översvämningar samt nya satsningar på förslag till medborgarbudget – det är några av ärendena som kommunstyrelsen beslutade om på sitt sammanträde den 2 april.

Alla handlingar till mötet finns tillgängliga här på webben. Före mötet publiceras tjänsteskrivelser med förslag till beslut. Efter mötet publiceras protokollet, där partiernas yrkanden och reservationer finns med.

Här hittar du alla handlingar

Infångad koldioxid kan bidra till att Lund blir klimatneutralt

Sysav, som ägs av bland andra Lunds kommun, planerar att bygga en anläggning i Malmö för att fånga in och lagra koldioxid (CCS) från avfallsförbränning. Målet är att minska de egna utsläppen och bidra till negativa utsläpp genom att ta bort mer koldioxid från luften än man släpper ut. Dessa negativa utsläpp kan företag och kommuner köpa för att kompensera för utsläpp de inte kan bli av med på annat sätt.

Kommunstyrelsen har beslutat att stödja projektet genom att skriva på en avsiktsförklaring om att i framtiden eventuellt köpa negativa utsläpp. Lunds klimatmål är att minska utsläppen med 80 procent till år 2030 jämfört med 2010. För de utsläpp som blir kvar kan det behövas lösningar som CCS om andra sätt att minska utsläppen blir för dyra eller tekniskt svåra att genomföra.

För Sysavs del kan avsiktsförklaringen bidra till att projektet faktiskt blir verklighet. Företaget söker nämligen stöd till projektet från EU:s innovationsfond, och chansen att få stöd ökar om projektet är storskaligt och om det finns lokala samarbeten. Sedan tidigare har även Malmö stad skrivit på en liknande avsiktsförklaring.

Läs mer om projektet på sysav.se:

Sky zero | Sysav – tar hand om och återvinner avfall

Flera åtgärder för att minska effekter av översvämningar

I januari 2024 drabbades flera fastigheter i Revingeby av översvämningar till följd av extremhöga vattenflöden i Vombsjön och Kävlingeån. Några månader senare gav kommunstyrelsen kommunkontoret i uppdrag att bereda ett ärende som syftar till att i dialog med berörda aktörer minska kostnader och skador i samband med översvämningar. En första rapportering av genomförda och pågående insatser har godkänts av kommunstyrelsen. Här är några av de åtgärder som listas i ärendet:

  • Ett samordningsforum har skapats med de berörda aktörerna Sydvatten, VA Syd samt kommunerna Lund, Eslöv och Kävlinge. Ett flertal möten har hållits med fokus på att förbättra samarbetet, identifiera möjliga förbättringar samt diskutera lämpliga prioriteringar och investeringar.
  • Lunds kommuns krisledningsstab har förstärkts och fått ytterligare utbildning.
  • Rutinerna för kommunikation mot allmänheten i samband med vädervarningar från SMHI har setts över.
  • Kommunens beredskap har stärkts genom inköp av ytterligare översvämningsskydd såsom självsvällande säckar, och kommunens pumpkapacitet har utökats.
  • Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar löpande med långsiktiga åtgärder och strategier för att minska kostnader och skador i samband med översvämningar.

Nästa återrapportering av arbetet ska ske i höst.

Vinnarförslag inom medborgarbudget får tre extra miljoner

Agilityhinder, boulebanor, utegym, vindskydd, bänkar, midsommarfiranden och en musik- och familjefestival. Det är några av förslagen inom projektet medborgarbudget som kommunstyrelsen har beslutat att satsa extra på.

Medborgarbudget genomförs i Vallkärratorn-Stångby, Södra Sandby, Dalby-Torna Hällestad, Veberöd och Genarp. Upplägget är att Lundabor föreslår insatser i byarna och därefter röstar fram ett antal vinnare. Sedan utreder kommunen om förslagen följer lagar och riktlinjer och därefter beslutar kommunstyrelsen vilka som ska förverkligas. Varje år avsätts 6 miljoner kronor till att genomföra de förslag som valts ut. Medborgarbudget genomfördes på prov under 2022 och 2023, och efter en utvärdering beslutade kommunstyrelsen förra året att projektet ska permanentas. Någon insamling av nya förslag med tillhörande omröstning hanns dock inte med under 2024. I stället har kommunstyrelsen beslutat att avsätta 3 miljoner kronor till att utveckla och ytterligare förbättra vinnarförslagen från 2023.

Medborgarbudget

Årsredovisning för 2024: hög kvalitet och motståndskraft trots svag ekonomi

Tiden är inne att sammanfatta 2024 års verksamheter inom kommunen och Lunds kommunala bolag. I årsredovisningen, som kommunstyrelsen nu har godkänt, konstateras att verksamhetsåret 2024 i hög grad har präglats av händelser och strömningar i omvärlden. Lågkonjunkturen med historiskt hög inflation och höga kostnader har påverkat hela världens ekonomier och även kommuner som Lund. Den samhällsekonomiska utvecklingen skapar ett tryck på kommunen att göra nödvändiga omställningar för att använda resurserna så effektivt som möjligt. Samtidigt behöver kommunens motståndskraft förbättras för att skapa en robusthet och fortsatt attraktivitet i framtiden.

Inför 2024 beslutade kommunen att gå ifrån sitt finansiella mål och budgeterade för ett underskott på 72 miljoner kronor. Fokus skulle i stället läggas på kärnverksamheternas fortsatta förmåga att ge en god service till Lundaborna. Utfallet för året visar ett underskott på 42 miljoner kronor, vilket alltså är 30 miljoner kronor bättre än budgeterat. Resultatet har uppnåtts genom riktade verksamhetsförändringar och anpassningar med fokus på att säkerställa en långsiktigt hållbar service och kvalitet i kommunens verksamheter.

Enligt årsredovisningen visar utvecklingen att kommunen trots minusresultatet har tagit steg mot en mer balanserad ekonomi. Genomförda åtgärder har haft effekt och med minskade pensionskostnader under 2025 skapas förutsättningar för en förbättrad ekonomisk situation. De två finansiella mål för god ekonomisk hushållning som gäller för kommunen och kommunkoncernen har också nåtts: att resultatet ska uppgå till minst två procent av skatteintäkter och generella statsbidrag samt att skulden ska uppgå till högst 60 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag.

Vad gäller kommunens verksamheter bedöms tre av de fyra övergripande mål som kommunfullmäktige beslutat om för åren 2022-2026 i hög grad kunna uppfyllas: en tillitsbaserad styrning och ledning, Sveriges tryggaste kommun och fler Lundabor i arbete. Det fjärde målet – klimatneutralitet 2030 – bedöms delvis kunna uppfyllas.

Årsredovisningen går nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Seniorrestaurang byggs om för daglig verksamhet

Vård- och omsorgsförvaltningens lokaler på Margaretavägen 2A ska renoveras och byggas om. Den lokal som nu står tom och som tidigare rymt en seniorrestaurang ska anpassas för daglig verksamhet. Dessutom ska sedan tidigare planerat underhåll genomföras. Kommunstyrelsen har godkänt vård-och omsorgsnämndens beställning som innebär kostnader på sammanlagt 37 miljoner kronor, varav 10 miljoner kronor är för anpassningar till nya verksamheter. När arbetet är klart kommer dagliga verksamheter på Nordan och Fornborgen att kunna flytta in i de renoverade lokalerna.

Verksamheterna på Margaretavägen 2A inkluderar daglig verksamhet inom LSS, korttidstillsyn och korttidsvistelse för unga, dagverksamhet vid demens, anhörigcentrum samt administrativa lokaler.

Lundaförslag: Låt eleverna bestämma mer över skolmaten

Ge eleverna i grundskolan mer inflytande över skolmaten, bland annat genom att skriva in i mat- och måltidsplanen att elevernas önskemål ska inkluderas. Det skriver en medborgare i ett Lundaförslag som kommunstyrelsen nu har behandlat. Förslagsställaren menar att dagens inkluderingsform genom klassråd inte fungerar, och ger som exempel att elevernas klagomål över att maten ofta är geggig inte har lett till några förändringar. Genom att oftare separera ingredienser och servera skolmat enligt ”taco-modellen” kan fler elever förmås att pröva nya smaker i takt med sin egen kulinariska utveckling. Denna typ av anpassning till ett mer inkluderande upplägg bör skrivas in i kommunens mat- och måltidsplan när den uppdateras, enligt förslaget.

Lunds kommuns nuvarande mat- och måltidsplan gäller året ut, och ett arbete pågår med att uppdatera planen. Barn- och skolnämnden, utbildningsnämnden och servicenämnden har alla bidragit med synpunkter i arbetet. De håller med personen bakom Lundaförslaget om vikten av att erbjuda måltider som följer barns kulinariska utveckling. Samtidigt konstateras att både nuvarande plan och förslaget till uppdaterad plan innehåller skrivningar om måltidsgästens delaktighet i planeringen och utformningen av måltiden, tillsammans med mål om näringsriktighet, klimat- och miljöpåverkan samt ekonomiska förutsättningar. Med hänvisning till detta har kommunstyrelsen beslutat att se Lundaförslaget som besvarat.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut i Lunds kommun

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: