Länk till startsidan

Kultur- och fritidsnämnden – aktuella beslut juni 2024

På kultur- och fritidsnämndens sammanträde 19 juni 2024 beslutades det bland annat att premiera och uppmärksamma Lunds kulturaktörer. 100 000 kr delades ut i form av pris och stipendier, däribland Lunds prestigefyllda kulturpris. Under sammanträdet behandlades även ärenden om behov av idrottshallar inom Idrottsstråket, inriktning för arbetet med Stadshallen, två motioner, två lundaförslag och tre skrivelser.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Lunds kommuns kulturpris 2024

Lunds kommun utdelar årligen ett kulturpris till en kulturpersonlighet eller en kulturorganisation, som under många år har arrangerat, skapat eller på annat sätt stärkt kulturen för Lunds medborgare och besökare. I år har prissumman fördubblats och uppgår nu till 30 000 kr.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att tilldela Kulturportal Lund 2024 års kulturpris med följande motivering: Inget enar lundaborna så mycket som intresset för stadens historia. Och inget splittrar lundaborna så mycket som diskussionen om vilket historiskt skeende som helst. När tvisterna runt middagsbordet ska lösas åker telefonerna fram, och väldigt ofta är det på Kulturportal Lund facit hittas. Trots tusentals artiklar som reder ut detaljerna kring allt från framväxten av Genarps centrum till vilka litterära verk som utspelar sig i Lund fortsätter de att bevaka, följa upp och fördjupa. Kulturportal drivs med ideella krafter, djupt engagemang och brinnande kärlek till hemstaden. Årets Kulturpris går till redaktionen bakom Kulturportal Lund för deras långa och fina insats med att dokumentera Lunds kulturhistoria.

Lunds kommuns kulturstipendium 2024

Kulturstipendiet delas ut till en ung sökande med anknytning till Lund. Framför allt brukar stipendierna gå till den som har bestämt sig för att satsa på professionellt arbete inom kultur och konst. Inför 2024 års utdelning har totalt 52 ansökningar inkommit till kommunen.

Kultur- och fritidsnämnden fördelar i år en summa på 70 000 kronor, fördelat på sju stipendiater.

Inriktningsbeslut för idrottshallar i Idrottstråket

Idrottsstråket är ett stråk som sträcker sig från Bollhuset och Centrala Idrottsplatsen, via Högevall med idrottshall till Arenan och närliggande idrottsytor och sedan ner mot Källbybadet och Höjeådalen.

Inriktningen som föreslagits visar på det behov inom Idrottsstråket av nybyggnation av idrottshallar och rivning och ombyggnation av Bollhuset. Planering för nya permanenta hallar måste bli tydligare och samordnas med utvecklingen av Idrottsstråket på både kort och lång sikt. Föreningars och även skolans behov ska samverka för att skapa positiva effekter för både föreningar, skola och kommunens utveckling. Eftersom Bollhuset och de tillfälliga hallarna måste ersättas, är det bråttom att börja planera för att flytta förenings- och skolverksamheten från Bollhuset och att planera för IFK-hallen och Centrala idrottsplatsen.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att godkänna inriktningen och ärendet går nu vidare till Kommunstyrelsen.

Inriktning för arbetet med Stadshallen

I april 2024 beslutade kommunstyrelsen att från och med den 31 december 2024 säga upp tjänstekoncessionsavtalet med Altitude Meetings AB avseende driften av Stadshallen. Kultur- och fritidsnämnden tar från och med den 1 januari 2025 över driftansvaret för Stadshallen. Det innebär att nämnden tar ett helhetsansvar gällande husets verksamhet, drift och konceptutveckling.
Kultur- och fritidsnämnden beslutade att godkänna en förändrad kulturpolitisk ambition om Stadshallen som unikt koncept, där avstamp tas från de utvecklingsmål som finns i Kulturprogrammet för Lunds kommun 2024-2030:

  • Demokrati och mångfald
  • Stärkt kulturell infrastruktur
  • Kulturell innovation – kreativ expansion

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: