Länk till startsidan

Kommunstyrelsen – aktuella beslut 19 juni 2024

Nya förvaltningsdirektörer, ansökan om att få arrangera SM-veckan, markhyra vid julgransförsäljning och förändringar i VA-taxan – det är några av ärendena som kommunstyrelsen beslutade om den 19 juni.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

VA-taxan kan sänkas för småhus och höjas för övriga fastigheter

VA Syd håller på att uppdatera föreskrifterna för hur taxan för vatten och avlopp ska beräknas för fastighetsägarna i medlemskommunerna Lund, Malmö, Lomma, Burlöv och Eslöv. Kommunstyrelsen har godkänt förslaget till nya föreskrifter som nu går vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Målet med en förändrad taxa är att konstruktionen ska bli mer likartad i medlemskommunerna. Rätt avgift ska tas ut av rätt kund för att uppnå en mer rättvis kostnadsfördelning. Enligt förslaget ska taxan även fortsättningsvis bestå av en anläggningsavgift och en brukningsavgift. Anläggningsavgiften ska täcka kostnader för anslutning av nya kunder och är av engångskaraktär. Brukningsavgiften ska täcka kostnader för drift och underhåll samt kapitalkostnader och är en löpande avgift som består av en fast och en rörlig del.

Såväl totala intäkter som förhållandet mellan fasta och rörliga avgifter är oförändrade för Lunds

kommun. Däremot förändras fördelningen mellan grundavgiften och bostadsenhetsavgiften, som är två delar av brukningsavgiften. Detta resulterar i att småhus får en lägre avgift och övriga fastigheter en högre. Förändringen motiveras med att större byggnader har en större nytta av vattentjänsterna och därmed ska betala mer.

De nya taxeföreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Skarpare fokus på åtgärder i nytt program mot buller

Cirka 500 Lundabor lever med en genomsnittlig bullernivå från vägtrafiken på 65 dBA utanför sin bostad. Ytterligare cirka 100 Lundabor är utsatta för samma bullernivå från tågtrafiken. Det framgår av Lunds kommuns åtgärdsprogram mot buller för 2024-2028, som kommunstyrelsen har godkänt och som nu går vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Just 65 dBA är den gräns som används nationellt för att besluta om när åtgärder ska utföras. Dessa bullernivåer orsakas i Lund framför allt av trafik på statliga vägar och järnvägsspår. Men cirka 50 Lundabor utsätts för dessa bullernivåer från trafik på kommunala vägar. Enligt det föreslagna åtgärdsprogrammet ska samtliga bostäder med över 59 dBA ekvivalent ljudnivå utomhus från kommunal vägtrafik erbjudas bullerskyddsåtgärder i form av bidrag för nya fönster, ventilationsdon och skärmar för att dämpa ljudnivån inomhus. Detta ska förbättra de mest bullerexponerades möjlighet till ostörd sömn, vilket är den största hälsoeffekten av buller.

I åtgärdsprogrammet anges tre mål för arbetet med buller samt för åren 2024–2028:

  • ljudmiljö i boendemiljöer
  • förskolors och grundskolors utemiljöer
  • parker och liknande utemiljöer.

Nio åtgärdsområden är föreslagna och en budget är angiven för att nå målen. I förslaget finns ett större fokus på faktiska bullerskyddsåtgärder jämfört med det åtgärdsprogram mot buller som gällt för perioden 2019–2023.

Lund vill arrangera SM-veckan 2027 eller 2028

Lund vill arrangera SM-veckan år 2027 eller 2028. Kommunstyrelsen har godkänt ansökan som nu ska skickas till Riksidrottsförbundet. SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdkommunen. Arrangemanget går ut på att svenska seniormästerskap i olika idrotter genomförs under en enda vecka, i en och samma stad, huvudort eller region. SM-veckans huvudsakliga evenemangsområde kan bli vid Mårtenstorget, Stortorget och Botulfsplatsen, kompletterat med Idrottsstråket från Centrala IP/Bollhuset till Klostergården/Källbybadet. Det skulle skapa två stadsnära områden med god tillgänglighet till varandra och med en flexibilitet gällande var idrotter kan placeras.

Att stå som värd för arrangemanget beräknas kosta Lunds kommun cirka 17 miljoner kronor i driftskostnader och 3,5 miljoner kronor i investeringar. Möjlighet till intäkter finns genom partnerskap, kickback och sponsring. SM-veckan ger även pengar tillbaka inom turistekonomin. Några nya hallar eller arenor behöver inte byggas eftersom de flesta idrotter sker utomhus. Berörda tävlingsområden bedöms kunna fräschas upp inom befintliga budgetramar och samordnad planering i kommunen. Ett antal permanenta investeringar bedöms dock som nödvändiga, som att förstärka IT-infrastrukturen för SVT:s produktion eller att utrusta och komplettera anläggningar.

När kommunstyrelsen behandlade frågan i februari i år var det ett alternativ att arrangera tävlingarna tillsammans med Malmö stad. Sedan dess har dock grannen i söder meddelat att de inte kommer att ansöka om ett värdskap förrän tidigast 2030 eftersom de ska bygga om Stadionområdet. Däremot stöttar Malmö gärna Lunds ansökan genom att ställa upp med tävlingsplatser för idrotter som är viktiga för SM-veckan men som saknar rätt förutsättningar i Lunds kommun, såsom bansimning och så kallade öppet vattenidrotter.

Barn- och ungdomsföreningar kan slippa hyra när de säljer julgranar

Ideella föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet ska inte betala någon markhyra när de säljer julgranar. Det anser kommunstyrelsen som skickar frågan vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut. Bakgrunden är att kommunfullmäktige den 22-23 november 2023 gav tekniska nämnden och kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att ta fram förslag på differentierade avgifter för julgransförsäljning för kommersiella respektive ideella aktörer. I utredningen av ärendet har det konstaterats att den så kallade avgiftslagen medger att en kommun låter olika aktörer betala olika avgift när den upplåter offentlig plats åt dem. Bland annat står det kommunen fritt att ta sociala hänsyn när storleken på avgiften bestäms. Enligt det aktuella förslaget ska kommersiella aktörer fortsätta betala 7 kronor per kvadratmeter och dag under den tid de använder offentlig plats för julgransförsäljning.

Kommunen tar över driften av Sparbanken Skåne Arena

Sparbanken Skåne Arena ska från och med den 1 januari 2025 drivas av kultur- och fritidsnämnden, i stället för som i dag av Stiftelse Arenan. Det har kommunstyrelsen beslutat, på förslag av kultur- och fritidsnämnden. Kommunstyrelsen beslutade samtidigt att förstärka kultur- och fritidsnämndens budgetram med 7 150 000 kronor per år under perioden 2025-2027. Merparten avser en omfördelning av de kostnader som kommunen redan har avseende Arenan. Kultur- och fritidsdirektören får nu i uppdrag att teckna hyresavtal med Fastighets AB Lund Arena.

Bakgrunden är att kommunen vill säkra en lösning som är hållbar och långsiktig för Arenan, där Arenan är ett verktyg för att utveckla idrottslivet, kulturlivet och Lund som evenemangsstad. Förändringen är också i linje med direktivet för utveckling av det så kallade Idrottsstråket. Genom att ta över driften av Arenan får kommunen rådighet över hur verksamheten i arenan kan utvecklas.

Stiftelse Arenans personal kommer att erbjudas att flytta med till kultur- och fritidsförvaltningen. På så sätt bibehålls kompetens och förmåga att driva och utveckla anläggningens verksamhet.

Detaljplan öppnar för 900 bostäder på Västerbro

Byggstarten för nya kvarter på Västerbro närmar sig. Förslaget till detaljplan för Kugghjulet 1 och 5, som under våren godkänts av byggnadsnämnden, fick grönt ljus även av kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet.

Detaljplanen gör det möjligt att bygga cirka 900 bostäder i området. Den ger även plats för näringsliv och kulturverksamhet, förskola, ny park och gata samt parkering i källare. Planen gör det också möjligt att återuppföra den karaktäristiska skorstenen som hör till "Cepa-byggnaden" som ska rivas. Därtill beskriver den hur Västerbros viktiga huvudstråk Västra Esplanaden ska dras i sin öst-västliga riktning.

Läs mer om detaljplaneförslaget här:

Kugghjulet 1 och 5

Försämrat budgetläge i årets första delårsrapport

Lunds kommuns ekonomi för 2024 blir allt svårare att få ihop, visar årets första delårsrapport. Rapporten, som kommunstyrelsen nu har godkänt, sammanfattar läget i de kommunala verksamheterna och den samlade ekonomin efter årets fyra första månader. Kommunen går enligt delårsrapporten mot ett samlat helårsresultat på minus 184 miljoner kronor. Det är 112 miljoner kronor sämre än det budgeterade resultatet på -72 miljoner kronor.

När budgeten för 2024 beslutades i slutet av förra året motiverades det medvetet förväntade minusresultatet med att kärnverksamhetens förmåga att ge service till Lundaborna behöver bibehållas trots ett utmanande läge. Nu förklaras helårsbedömningen med att de nämnder som visar underskott inte har gjort nödvändiga omställningar och anpassat sina verksamheter efter nya budgetförutsättningar.

Vad gäller nämndernas investeringsutgifter väntas dessa bli totalt 1 017 miljoner kronor för helåret 2024. Det är 133 miljoner kronor lägre än kommunens budgeterade investeringsram. Överskottet förklaras främst av förskjutningar inom olika investeringsprojekt kopplade till framskjutna byggstarter och förändrade behov.

Delårsrapporten belyser även arbetet med de fyra övergripande mål som kommunfullmäktige har beslutat ska gälla fram till 2026. Tre av dessa mål – Sveriges tryggaste kommun, fler Lundabor i arbete och att bli sverigeledande inom tillitsbaserad styrning och ledning – bedöms vara på väg att uppfyllas. Det fjärde målet – klimatneutralitet 2030 – bedöms endast delvis vara på väg att uppfyllas.

Hans Juhlin blir direktör för nya samhällsbyggnadsförvaltningen

Det blir Hans Juhlin som får uppdraget att leda Lunds nya samhällsbyggnadsförvaltning när den träder i kraft den 1 januari 2025. Det har kommunstyrelsen beslutat. Den nya samlade samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att bestå av tekniska förvaltningen, miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret. Den kommer att verka under fyra olika nämnder, som alltså inte slås ihop: miljönämnden, tekniska nämnden, byggnadsnämnden och kommunstyrelsen.

Hans Juhlin, i dag direktör för stadsbyggnadskontoret, kommer under sommaren och hösten att delta i arbetet med att bemanna den nya förvaltningen. I ett första skede kallas alla chefer i berörda förvaltningar till samtal där kompetens och intresse kartläggs. De flesta medarbetare kommer att fortsätta arbeta i sina nuvarande roller, men efter 1 januari i en ny förvaltning. Förändringen kommer först att märkas på organisations- och chefsnivå.

Läs mer om tillsättningen och processen här:

Han blir direktör för nya samhällsbyggnadsförvaltningen

Johan Larsson Boström blir direktör för arbetsmarknads- och socialförvaltningen

Det blir Johan Larsson Boström som efterträder Annika Pettersson som arbetsmarknads- och socialdirektör för Lunds kommun. Det har kommunstyrelsen beslutat. Johan kommer närmast från tjänsten som utvecklingschef på förvaltningen, och har i Lunds kommun bland annat varit med och utvecklat en kunskapsbaserad socialtjänst, samverkan med ideell sektor och skapat en struktur för verksamhetsutveckling som bygger på ett processorienterat arbetssätt.

Johan Larsson Boström tillträder tjänsten den 1 september 2024.

Läs mer om tillsättningen här:

Johan Larsson Boström blir ny arbetsmarknads- och socialdirektör

Tillförordnade chefer tar över på barn- och skolförvaltningen

Den 30 juni lämnar Jytte Lindborg sin tjänst som förvaltningsdirektör för barn- och skolförvaltningen. För att säkerställa en smidig övergång beslutade kommunstyrelsen den 19 juni att tillsätta André Levin som tillförordnad förvaltningsdirektör. Hans tillträde sker så snart som möjligt och sträcker sig som längst till den 28 februari 2025.

André Levin, som i dag är verksamhetschef för ekonomi och strategisk planering, kommer att leda förvaltningen fram till dess att en ny, permanent förvaltningsdirektör har rekryterats och tillträtt sin tjänst.

För att ytterligare stödja förvaltningen under övergångsperioden beslutade barn- och skolnämnden den 18 juni att utse Stefanie Sennevall von Kramer till tillförordnad skolchef. Stefanie, som i dag är verksamhetschef för kvalitet och pedagogiskt stöd, tillträder sin nya roll den 1 juli och även hennes tillförordnande gäller som längst till den 28 februari 2025.

Rekryteringsprocessen för att hitta en ny permanent förvaltningsdirektör har inletts.

Matthias Olsson blir ny tillförordnad direktör för serviceförvaltningen

I september 2023 beslutade kommunstyrelsen att utse Therese Fällman till tillförordnad direktör för serviceförvaltningen. Då hennes uppdrag upphör i september i år, och rekrytering av en ny direktör inte är slutförd, behöver en ny tillförordnad direktör tillsättas. Kommunstyrelsen har beslutat att ge uppdraget till Matthias Olsson, i dag entreprenadchef på serviceförvaltningen. Han startar sitt uppdrag den 1 september och stannar tills en ny direktör är rekryterad och har tillträtt, dock senast den 28 februari 2025.

Rekryteringsprocessen för att hitta en ny permanent förvaltningsdirektör har inletts.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: