Länk till startsidan

Arbetsmarknads- och socialnämnden – aktuella beslut maj 2024

Delårsrapporten för april är ett av de ärenden som togs upp på arbetsmarknads- och socialnämnden under sammanträdet den 22 maj. Här kan du läsa en sammanfattning av detta ärende.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Delårsrapporten visar att fler och fler lundabor behöver stöd av socialtjänsten

Delårsrapporten för april visar att inflödet till socialtjänsten har varit högre än någonsin under starten av 2024. Ökningen ligger på 18 procent jämfört med samma period föregående år. Socialtjänsten i Lund har under lång tid haft ett ökat inflöde som hanterats med hjälp av effektiva processer i verksamheten.

Årets inflöde har varit särskilt utmanande eftersom antalet unika personer i anmälningarna och ansökningarna har ökat med 19 procent. I jämförelse med samma period år 2023 är det 247 fler personer som fått eller tagit kontakt med socialtjänsten. Antalet inledda utredningar ökar och har nått nya rekordnivåer, 13 procents ökningen samma period ifjol.

Ökningen berör alla delar av socialtjänsten även om den största ökningen sker inom barn- och ungdomsvården där ökningstakten legat på 19 procent. Antalet hushåll som fått försörjningsstöd fortsätter att minska till 978 (1014 under 2023) i genomsnitt för perioden. Antalet ligger en bit från målet på 950, samtidigt som långtidsarbetslösheten har ökat. Snittkostnaden per hushåll ökade med cirka 8 procent under perioden jämfört med 2023. Detta beror bland annat på att riksnormen för försörjningsstöd har höjts.

Arbetsmarknads- och socialnämnden förväntar sig ett underskott för helåret på 25 mnkr. Underskottet beror på att budgeten för försörjningsstöd är otillräcklig eftersom snittkostnaden per hushåll ökar. Arbetsmarknadssatsningens effekter på försörjningsstödet fortgår enligt plan och ekonomin för detta arbete är i balans.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: