Länk till startsidan

Utbildningsnämnden – aktuella beslut i april 2024

Vuxenutbildningens kvalitetsanalys var ett av de ärenden som togs upp i utbildningsnämnden 24 april.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Kvalitetsanalys för vuxenutbildningen 2023

Kommunal vuxenutbildning hade totalt 5000 elever och 13600 kursdeltagare (en elev kan gå flera kurser) under 2023. Detta är en minskning med ca 16 respektive 20 procent jämfört med 2022. Andelen godkända kursdeltagare på gymnasial nivå var 81 procent 2023, vilket är något bättre än 2022. När det gäller gymnasiala yrkesutbildningar når eleverna överlag bättre resultat än de som läser enstaka kurser.


Komvux arbetar med flera olika insatser, bland annat inom lärcentrum, för att möta elevernas behov och ge dem goda förutsättningar att lyckas. Under 2023 har gjordes satsningar mot sfi. Det innefattar arbete med elevernas läs- och skrivinlärning, andraspråksutveckling och orienteringskurser. Insatserna har gett resultat som bland annat syns i att elevernas inlärningstid förkortats och de når godkänt snabbare.

Ett utvecklingsområde inför 2024 är att ta fram nya utbildningar. Dessa riktas mot att elever kommer snabbare ut på arbetsmarknaden eller har möjlighet att kombinera arbete med studier. Det sker även fortsatt utveckling av när- och flexundervisningen för att bättre kunna möta elevernas behov. Komvux arbetar även med att utveckla språk- och kunskapsutvecklande undervisning i yrkesutbildningarna.

Vuxenutbildningens kvalitetsanalys godkändes av utbildningsnämnden på nämndsammanträdet. Kvalitetsanalys för 2023 ger en beskrivning av verksamheten, det systematiska kvalitetsarbete som har bedrivits under året samt resultat och utvecklingsområden. Kvalitetsanalysen omfattar vuxenutbildning både i egen regi och utförd av upphandlade externa utbildningsanordnare.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: