Länk till startsidan

Kommunstyrelsen – aktuella beslut april 2024

15 förslag från Lundabor om utvecklingsinsatser i byarna ska bli verklighet, beslutade kommunstyrelsen på sitt sammanträde den 10 april. Beslut fattades även om strategi för utveckling av stadskärnan samt kommunal drift av Stadshallen från nästa årsskifte.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

15 förslag blir verklighet genom medborgarbudget

Musik- och familjefestival, vindskydd, boulebana, discgolfbana, basketkorgar och en upprustad hundrastgård. Bredden är stor bland de 15 förslag i projektet medborgarbudget som nu ska förverkligas i byarna sedan listan fått grönt ljus av kommunstyrelsen.

Medborgarbudget genomförs i Vallkärratorn-Stångby, Södra Sandby, Dalby-Torna Hällestad, Veberöd och Genarp. Drygt 40 förslag från Lundabor på hur kommunen kan utveckla orterna har gått att rösta på – något som 1 879 personer som bor i byarna har gjort. Nu ska de 15 utvalda förslagen, som ryms inom den avsatta budgeten på 6 miljoner kronor, bli verklighet.

På mötet fattades också beslut om att permanenta projektet, som nu genomförts för andra året i rad. Inför beslutet hade en extern utvärdering av medborgarbudget genomförts. Utvärderingen visar att satsningen har skapat ett engagemang hos cirka sju procent av de boende på de utvalda orterna, vilket är normala siffror för kommuner som gjort liknande försök. I höst kommer riktlinjerna för medborgarbudget att justeras utifrån de lärdomar kommunen har dragit under de två år projektet har testats. Processen där det avgörs vilka förslag som går vidare till omröstning ska också ses över, beslutade kommunstyrelsen – detta för att säkerställa en rättvis och likvärdig bedömning av inlämnade förslag. Vidare beslutades att en mer uppdelad åldersstatistik samt statistik över andra faktorer, såsom könsstatistik och andel utrikesfödda tas fram i det fortsatta arbetet.

På sidan för medborgarbudget på lund.se kan genomförandet av framröstade projekt och utvecklingen av medborgarbudget följas. Här framgår även fördelningen av röster på årets förslag:

Medborgarbudget

Ny strategi ska bidra till utvecklingen av Lunds stadskärna

Lunds stadskärna är ett starkt intresse för Lundabor, företag och kommunen. Hur stadskärnan ska utvecklas i framtiden är en central fråga för en strategi som kommunen nu håller på att ta fram, i nära samarbete med en lång rad aktörer. Ett förslag till strategi har nu godkänts av kommunstyrelsen, som föreslår att kommunfullmäktige gör detsamma, och även beslutar att kommunen tillsammans med berörda bolag och externa aktörer upprättar en handlingsplan för att genomföra insatser i stadskärnan utifrån strategin.

Behovet av en strategi för stadskärnans utveckling lyfts exempelvis i gällande översiktsplan där det framgår att stadskärnans unika värden behöver utnyttjas och utvecklas och befintliga stråk och platser stärkas och tydliggöras för att öka stadslivet.

Den föreslagna strategin är uppdelad i fyra teman som beskriver olika aspekter av viktiga frågor att beakta:

  • Stadsliv i Lund, forum för handel fest och vardagsliv
  • Rörelser i Lund, gångvänligt och tryggt genom stadskärnan
  • Det byggda Lund, byggnaderna som ramar in livet
  • Det gröna Lund, gröna värden och klimatnytta

Strategin innehåller även en plan för hur luckorna i stadsväven ska kunna fyllas med antingen nya byggnader eller göras till offentliga platser. På så sätt kan utbud i stadskärnan kompletteras, attraktiviteten höjas och fler vill använda stadskärnan.

Kommunen tar över driften av Stadshallen redan vid årsskiftet

Kommunägda Stadshallen ska drivas i kommunal regi redan från den 1 januari 2025, har kommunstyrelsen beslutat. Altitude Meetings AB lämnar därmed över ansvaret för driften av Stadshallen till kommunen ett år tidigare än vad kommunstyrelsen beslutade i februari 2024. Beslutet att tidigarelägga övertagandet kommer efter att Altitude Meetings AB sagt upp hyresavtalet från och med årsskiftet 2024/2025, samt bett kommunen om att vid samma tidpunkt avsluta parternas koncessionsavtal och nyttjanderättsavtal, det vill säga de avtal som reglerar driften av verksamheten respektive kommunens inhyrning i lokalerna.

Kommunstyrelsen beslutade också att uppmana kultur- och fritidsnämnden att fatta ett inriktningsbeslut om arbetet med Stadshallen och revidera nämndens kulturpolitiska inriktning för Stadshallen.

Ansvarig för driften från och med årsskiftet blir kultur- och fritidsnämnden.

Nytt kraftvärmeverk ska klara miljökrav bättre

Energibolaget Kraftringen AB, som ägs till 82,4 procent av Lunds kommun, vill investera i ett nytt kraftvärmeverk. Verket ska vara fossilbränslefritt och producera fjärrvärme, el och ånga. Det bedöms behövas för att stärka den regionala effektbalansen och skapa möjlighet för ägarkommunerna att växa. Det behövs även eftersom flera av Kraftringens nuvarande produktionsanläggningar har uppnått sin tekniska livslängd och snart inte kan möta de krav som kommer, främst inom miljöområdet. Investeringen beräknas ge lägre produktionskostnader men generera högre avskrivningar och räntekostnader de första tio åren. Kommunstyrelsen har beslutat att ställa sig bakom Kraftringens föreslagna investering, och föreslår att kommunfullmäktige gör detsamma.

Kraftringens övriga ägarkommuner är Eslöv, Hörby och Lomma.

Årsredovisning för 2023: goda resultat trots en orolig tid

Tiden är inne att sammanfatta 2023 års verksamheter inom kommunen och Lunds kommunala bolag. I årsredovisningen, som kommunstyrelsen nu har godkänt, konstateras att verksamhetsåret 2023 i hög grad har präglats av händelser och strömningar i omvärlden. Sverige befinner sig i en lågkonjunktur med en samhällsekonomisk utveckling som visat sig vara svår att bedöma. Trots detta har kommunkoncernen visat på en fortsatt stark utvecklingsförmåga. Ett aktivt omställningsarbete mot en högre effektivitet har också inletts i syfte att anpassa verksamheten till nya förutsättningar och ett ökat förändringstryck.

Ekonomiskt står kommunen finansiellt väl rustad inför framtiden. De två finansiella mål för god ekonomisk hushållning som gäller för kommunen och kommunkoncernen – att resultatet ska uppgå till minst två procent av skatteintäkter och generella statsbidrag samt att skulden ska uppgå till högst 60 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag – har båda nåtts med marginal.

Vad gäller kommunens verksamheter bedöms tre av de fyra övergripande mål kommunfullmäktige beslutat om för åren 2022-2026 i hög grad kunna uppfyllas: en tillitsbaserad styrning och ledning, Sveriges tryggaste kommun och fler Lundabor i arbete. Det fjärde målet – klimatneutralitet 2030 – bedöms delvis kunna uppfyllas.

Årsredovisningen går nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: