Länk till startsidan

Barn- och skolnämnden - aktuella beslut mars 2024

Beställning av nya Fäladsskolan i kvarteret Fäladslyktan, ett Lundaförslag om att skapa mötesplatser för levande stadsdelar samt ett Lundaförslag om att göra Lunds kommun till en attraktiv kommun att föda barn i. Det är några av frågorna som barn- och skolnämnden fattade beslut om den 26 mars.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Beställning Fäladsskolan, Fäladslyktan

Fäladslyktan är ett investeringsprojekt med samordningsmöjligheter av funktioner mellan barn- och skolnämnden, kultur- och fritidsnämnden och vård- och omsorgsnämnden i samma byggnad.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 5 februari 2024 att uppmana barn- och skolnämnden, kultur- och fritidsnämnden samt vård- och omsorgsnämnden att senast 29 mars återkomma med en reviderad och kompletterad beställning av Fäladslyktan. Bakgrunden till detta är att kostnaden för investeringsprojektet Fäladslyktan uppfattades för hög. Kommunstyrelsens arbetsutskott vill att beställande nämnder reviderar behov och ambitionsnivå inom projektet och därmed projektets investerings- och driftkostnader.

Barn- och skolnämnden ser behov av en skola för 450 elever i området och ser också fördelar för skolverksamheten i samnyttjandeformen som föreslås för Fäladslyktan med exempelvis bibliotek och kulturskola.

Lundaförslag: Skapa mötesplatser för levande stadsdelar och integration Rida Ranka förskola

Ett Lundaförslag föreslår att bevara och inte stänga Rida Ranka förskola. Det föreslås också att barn- och skolnämnden ska dra lärdom av det goda exemplet Rida Ranka och använda det som en mall för att skapa naturliga mötesplatser i anslutning till alla förskolor.

Barn- och skolförvaltningen har skrivit ett förslag till svar som barn- och skolnämnden beslutade att godkänna. I svaret framgår beslut om avveckling av den aktuella förskolan den 13 februari 2024 samt grunderna för detta beslut.

Lundaförslag: Gör Lunds kommun till en attraktiv kommun att föda barn i

Ett Lundaförslag föreslår att föräldraledighet ska kunna kombineras med deltidsarbete eller studier för föräldrar med barn i förskola. Förslagsställaren anför att familjen ska kunna planera de 25 timmar som barnet har rätt till vistelse på förskola vid föräldraledighet för annat barn och att sysselsättning ska bedömas i sin helhet, exempelvis att föräldraledighet ska kunna kombineras med annan sysselsättning.

Barn- och skolförvaltningen har skrivit ett förslag till svar som Barn- och skolnämnden beslutade att godkänna. I svaret framgår att det redan idag är möjligt att kombinera deltidsarbete med föräldraledighet i praktiken på det sätt som förslagsställaren beskriver, samt att möjlighet finns att ansöka om utökad vistelsetid vid behov.

Mer om barn- och skolnämnden

Samtliga sammanträdeshandlingar som kallelser, beslutsunderlag och protokoll till barn- och skolnämndens möten, samt sammanträdestider för året, finns tillgängliga här.

Kontaktuppgifter till politiker i barn- och skolnämnden hittar du här.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: