Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Ansökan om att låta bilda biosfärområdet Storkriket var en av frågorna som behandlades vid kommunfullmäktiges sammanträde den 21 mars.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Biosfärområdet Storkriket är ett steg närmare att förverkligas. Detta sedan ansökan om att låta bilda området godkänts av kommunfullmäktige. I april skickas ansökan till regeringen och sedan till Unesco, FN:s organ för kultur, vetenskap och utbildning. Om allt går vägen väntas Unesco besluta om att utse Storkriket till Sveriges åttonde biosfärområde under 2025.
Förslaget till biosfärsområde sträcker sig över 110 000 hektar från Lunds tätort i väster till Lövestad och Äsperöd i Sjöbo kommun i öster. Av den totala ytan är 9 200 hektar skyddat enligt miljöbalken och EU:s habitat och fågeldirektiv. Storkriket omfattar ett av Sveriges viktigare områden för hotade och sällsynta arter. Här finns bland annat 1 054 rödlistade arter.
Biosfärområdet är en samverkansarena för att utveckla arbetet med Agenda 2030 i samarbete med grannkommunerna Eslöv och Sjöbo. Samarbetet väntas skapa möjligheter för ett mer aktivt arbete med landsbygdsutveckling, besöksnäring och naturvård tillsammans med lokala aktörer.
Centralt i alla biosfärområden är att arbetet ska genomföras genom funktionerna bevara, utveckla, stödja. Ett biosfärområde innebär inget skydd i juridisk mening och medför heller inga ytterligare inskränkningar vad gäller markanvändningen, exploatering eller allemansrätt.
Läs mer om Storkriket på lund.se:
Webbsändningarna från kommunfullmäktiges möten ligger kvar även efteråt. Några dagar efter mötet finns även en version med undertexter.
Kommunfullmäktige sammanträder nästa gång den 23 april 2024.
Uppdaterad: