Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Ett nytt samverkansavtal inom vuxenutbildningen och nästa läsårs utbud av program och inriktningar i gymnasie- och anpassade gymnasieskolor var ett par av de ärenden som togs upp på utbildningsnämnden under sammanträdet den 20 mars. Här kan du läsa en sammanfattning av dessa ärenden.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
För att utnyttja kommunernas samlade resurser och ge eleverna största möjliga valmöjlighet, har det upprättats ett avtal om en så kallad primärsamverkan mellan tretton kommuner i sydvästra Skåne. Kommunerna har sedan tidigare ett samverkansavtal.
Genom det nya avtalet utökas samverkan så att utbildningsutbudet för yrkesutbildningar och yrkesämnen på gymnasial nivå planeras och fastställs gemensamt.
Samverkan utökas även med att ett ”fritt sök” införs. Detta innebär att kommuninvånare som har rätt till utbildning inom kommunal vuxenutbildning i kommunerna har tillgång till samverkansområdets hela utbildningsutbud.
Samverkansavtalets syfte är att bidra till uthållig tillväxt, stärkt kompetensförsörjning och ökade utbildningsmöjligheter för parternas kommuninvånare.
Utbildningsnämnden beslutade att ingå i ett avtal om primärsamverkan i MalmöLundregionen.
Utbildningsnämnden fastställde utbud av program och inriktningar i årskurs 1 på nationella program i Lunds kommunala gymnasie- och anpassade gymnasieskolor år 1 läsåret 2024/25. Totalt har Lunds kommunala gymnasieskolor 2996 förstahandssökande vilket är 132 fler än 2023. Till de kommunala skolorna är 89 % behöriga till sitt förstahandsval. Av de sökande till kommunal skola är 1146 från Lund (38 %).
Antalet sökande till anpassad gymnasieskola har åter ökat efter en tillfällig nedgång 2023. Till anpassad gymnasieskola görs ingen preliminär antagning. De sökande får dock ett förhandsbesked om antagning den 20 maj för att sökande och skola ska kunna förbereda inför skolstart.
Den 15 februari var sista ansökningsdag till gymnasieskolan inför höstterminen 2024. Utifrån den sökandes förstahandsval planeras platser till respektive program och skola. Antalet platser ska så långt det är möjligt anpassas efter ungdomarnas önskemål och från och med 1 juli 2025 även efter arbetsmarknadens behov.
Varje kommun ansvarar för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning av god kvalitet, i egen regi eller genom samverkansavtal med annan kommun. Ungdomarna ska erbjudas ett allsidigt urval av nationella program och inriktningar, programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: