Länk till startsidan

Kultur- och fritidsnämnden – aktuella beslut i mars 2024

Den ekonomiska månadsrapporten per februari 2024, yttranden över regional kulturplan och kultursamverkansutredningen, två motioner och en skrivelse var några ärenden som behandlades på sammanträdet den 14 mars 2024.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Ekonomisk rapport per februari 2024

Kultur- och fritidsnämnden har en prognos om att gå minus ungefär två miljoner kronor under 2024. Under sommaren 2024 kommer Högevallsbadet stänga ner under cirka 10-12 veckor på grund av större renoveringar, vilket är den främsta anledningen till underskottet baserat på lokalhyra och förlorade intäkter.

Vid renoveringar i kommunen flyttar generellt en verksamhet tillfälligt någon annanstans eller att renoveringar planeras när verksamheten ändå skulle stå tom, exempelvis under lov. Renoveringen av Högevall blir annorlunda då det inte finns några ersättningslokaler.

Utöver detta har nämnden ett antal stora och projekt framför sig både när det gäller samplanering, komplexa projekt och den egna lokalutvecklingen. Detta skapar en osäkerhet rörande de ekonomiska effekterna.
Det är projekt som kräver samordning över förvaltningsgränser, dialog med föreningsliv, företag och utredningar avseende inriktning för projekten. Projekten är viktiga för hela Lunds kommun där nämnden har en viktig roll att spela och handlar bland annat om Smörlyckan, Idrottstråket, Ridhuset och Fäladslyktan.

Yttrande över Regional kulturplan för Skåne 2025-2028

Region Skånes kulturnämnd har skickat ut förslag till Regional kulturplan för Skåne 2025-2028 och uppmanat nämnder att inkomma med yttranden. Yttrandena kommer att ingå som underlag i beredningen av den regionala kulturplanen.
Kultur- och fritidsnämnden lyfter i sitt yttrande fram att utvecklingsområden till mångt och mycket matchar de som tagits fram i nyligen antagna kultur- och biblioteksprogram i Lunds kommun. Dock önskas att regionen tydligare visade att de vill nyttja kommunernas kompetens och förmågor och låta kommunerna vara en större kraft i det regionala utvecklingsarbetet.

Kultur- och fritidsnämnden godkände yttrandet över remissen och skickar yttrandet till Region Skåne efter justering av protokollet.

Yttrande över statens kultursamverkansutredning

Kulturdepartementet har skickat ut betänkandet ”Kultursamhället – en utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun” (SOU 2023:58) på remiss till berörda instanser.

Lunds kommun är inte utpekad som remissinstans, men vill ändå avlägga ett yttrande då utredningen berör kommunens verksamhet i hög grad.

I yttrandet lyfts fram att det saknas konkreta skrivningar kring samlingsförvaltning, att kommunen önskar utpekade möjligheter för kommunen att ta ett regionalt ansvar inom definierade kulturområden samt att samarbete mellan de större städerna i en region behöver uppmuntras ytterligare. Yttrandet lyfter också fram vikten av att aktivt arbeta med och för konstnärlig frihet.

Kultur- och fritidsnämnden godkände yttrandet och skickar yttrandet till kulturdepartementet efter justering av protokollet.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: