Länk till startsidan

Utbildningsnämnden – aktuella beslut februari 2024

Årsanalysen och patientsäkerhetsberättelsen är ett par av de ärenden som togs upp på utbildningsnämnden under sammanträdet den 15 februari. Här kan du läsa en sammanfattning av dessa ärenden.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Utbildningsnämnden beslutar om mål för elevhälsan

Enligt lagen måste den som ger vård göra en patientsäkerhetsberättelse varje år. Syftet med berättelsen är att öppet berätta om hur de planerar, vilka mål de har och vad de gör för att göra vården säkrare för patienterna. Man har sett att arbetet inom verksamheten fungerar bra och att en god och säker vård genomförs.

I rapporten föreslås tre övergripande mål för år 2024.

  • Öka antalet genomförda hälsobesök
  • Öka medvetenheten kring risker inom vaccinationsverksamheten
  • Införa nytt journalsystem, Prorenata

För att uppnå dessa mål planeras olika insatser.

  • Motivera elev som uteblir från inbokade hälsobesök
  • Genomföra utbildningsinsatser kring risker i samband med vaccinationsverksamhet.
  • Genomföra utbildningsinsatser inför nytt journalsystem

Utbildningsnämnden godkände patientsäkerhets- och kvalitetsberättelsen för elevhälsans medicinska och psykologiska insats 2023. Utbildningsnämnden är vårdgivare enligt Hälso- och sjukvårdslagen genom att ansvara för skolläkare, skolpsykolog och skolsköterskor.

Utbildningsnämnden godkänner årsanalysen 2023

Utbildningsnämndens årsanalys berättar om viktiga saker som hänt under året. Det handlar om ekonomi, personal, hållbarhet och hur verksamheterna har gått.

Hedda Anderssongymnasiet har invigts, och även den första nya byggnaden på Gymnasieskolan Vipan. Spyken har firat 175 år. Utbildningsnämnden erbjuder nu svenska för personer från
Ukraina som flytt till Lund enligt massflyktsdirektivet. En rad insatser har genomförts i enlighet med nämndens verksamhetsplan för att möta nya mål, krav och riktlinjer.
Exempelvis har en komvuxmässa hållits i Stadshallen, och nya utbildningar har utvecklats inom komvux för att bättre möta arbetsmarknadens behov.

Antalet anställda och antalet årsarbetare ökar varje år inom utbildningsförvaltningen.
Det beror på att Hedda Anderssongymnasiet växer med fler klasser och elever, och då behövs mer personal. Det är ett fortsatt bra söktryck på utannonserade tjänster.

Utbildningsnämnden redovisar ett underskott för 2023 på -9,8 miljoner kronor.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: