Länk till startsidan

Arbetsmarknads- och socialnämnden – aktuella beslut februari 2024

Årsanalysen för 2023, fördelning av feriepraktikplatser och arbetsmarknadsanställningar samt årets tillsynsplan är några av de ärenden som togs upp på arbetsmarknads- och socialnämnden under sammanträdet den 15 februari. Här kan du läsa en sammanfattning av dessa ärenden.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Årsanalysen visar ett fortsatt ökande behov av socialtjänstens stöd

Lundabornas behov av socialtjänstens stöd ökar fortsatt. Under den senaste femårsperioden har ökningen av antalet aktualiseringar varit 36 procent. Ökningen har skett framför allt inom barn- och ungdomsvården samt i de delar av förvaltningen som hanterar vuxna med skadligt bruk eller beroende. Men även antalet påbörjade insatser inom den interna öppenvården för barn och unga har ökat rejält, samt antalet lundabor som får boendestöd inom socialpsykiatrin. Det ökade inflödet skapar en hög arbetsbelastning i de flesta delar av förvaltningen och är en stor utmaning för verksamheten.

Satsningen på att få fler lundabor i arbete har det senaste året fokuserat på att i högre grad använda arbetsförmedlingens insatser, men också på att stärka förvaltningens egna insatser för målgruppen. Under året har många goda resultat uppnåtts i arbetet. Förvaltningen har börjat förbereda nya arbetssätt och processer för att möta de ökade krav som ny lagstiftning inom området våld i nära relationer kommer att skapa. Effekten av arbetet kommer att synas under 2024.

Verksamheten har betydligt lägre kostnader än förväntat och en bra kvalitet enligt jämförelsetal. Sedan 2018 har förvaltningen arbetat med genomlysningar för att både effektivisera och kvalitetsförbättra verksamheten. Standardkostnaden för individ- och familjeomsorgen var 100 mnkr lägre än förväntat under 2022.

Förvaltningens strategi är att satsa på hållbara lösningar som över tid ska ge bästa möjliga insatser till lägsta möjliga kostnad över tid. I korthet går strategin ut på att erbjuda interna insatser med hög kvalitet nära medborgaren för att undvika dyr köpt vård. Detta arbete har präglat 2023 och kommer att fortsätta framöver.

Nämndens kommunbidrag är 720,8 mnkr och årets resultat är ett underskott på 16,1 mnkr som beror på otillräcklig budget för försörjningsstödet.

Kommunens verksamheter tar gemensamt ansvar för arbetsmarknadsanställningar och praktikplatser

Praktik och arbetsmarknadsanställning är båda viktiga verktyg för att försörjningsstödstagare kan förflytta sig mot självförsörjning. Förvaltningens bedömning är att målgruppens behov av att starta sin förflyttning med hjälp av praktik har ökat. En inledning i form av en praktikplats önskas också av arbetsplatserna för att öka kvaliteten på uppstart, introduktion och avstämning. Behovsanalysen visar att under 2024 behöver 635 försörjningsstödmottagare ha en aktiv arbetsmarknadsinsats och det totala behovet av praktikplatser bedöms vara 350.

Arbetsmarknads- och socialnämnden fattade vid dagens möte beslut om att anta en ny riktlinje för arbetet, som innebär att kommunens förvaltningar tar emot ett specifikt antal praktikanter eller arbetsmarknadsanställda under 2024. Samtliga förvaltningar är positiva till att ta emot praktikanter och arbetsmarknadsanställda under 2024. Cirka hälften av förvaltningarna har kunnat ange antalet arbetsmarknadsanställningar och praktikplatser som de kan erbjuda. Resterande förvaltningar är tydliga med att de både vill, kan och kommer att ta emot enligt riktlinjen.

Tillsynsplanen fokuserar på ordning och nykterhet

Arbetsmarknads- och socialnämnden ansvarar för tillståndsgivning och tillsyn av serveringstillstånd för alkohol och försäljningstillstånd för tobak samt tillsyn och kontroll av folköl, e-cigaretter, tobaksfria nikotinprodukter och receptfria läkemedel. Tillsynsplanen strukturerar och underlättar verksamheten samt ökar förutsättningarna för en god effekt av arbetet.

Den yttre tillsynen som ska göras under 2024 kommer fokusera på kärnfrågor som ordning och nykterhet, att åldersgränser följs samt att brottslig verksamhet inte förekommer på våra serveringsställen i kommunen. Det görs även förebyggande tillsyn som fokuserar på informations- och utbildningsinsatser och dialog med och service till tillståndshavarna. Intern tillsyn görs löpande så att alla blir granskade minst vartannat år. Nämnden beslutade att anta planen.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: