Länk till startsidan

Tekniska nämnden - aktuella beslut februari 2024

Många bostäder blev klara, bussarna lämnade Botulfsplatsen och Klostergården fick en ny tågstation – det är bara några exempel på vad som hände inom nämndens område under 2023. Förutom årsanalysen hanterade nämnden även ett Lundaförslag om regnbågsfärgade gator.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Lundaförslag om regnbågsfärgade gator

Kommunens stads- och trafikmiljöer utformas för att vara jämlika, jämställda och inkluderande. Alla människor oavsett kön, ålder och förmåga ska uppleva att man kan ta sig fram tryggt och säkert. Sedan tidigare har också en del vägmärkesstolpar målats i regnbågens färger för att visa kommunens stöd för HBTQIA+. Tekniska nämnden bedömer att det inte finns utrymme i budgeten och avslår därför lundaförslaget om att måla regnbågsfärgade gator i Lund, Södra Sandby, Dalby, Genarp, Veberöd, Torna Hällestad.

Tekniska förvaltningen 2023 – vad hände?

Nämndens årsanalys sammanfattar årets viktigaste händelser. Några exempel:

  • Mobilitet: Lund utsågs till bästa mobilitetsstad i Dagens industris och Tyréns rankning "Sveriges bästa mobilitetsstäder". Det beror bland annat på stora investeringar i cykelinfrastruktur och god tillgång till kollektivtrafik. Under året invigdes till exempel den första supercykelvägen och Klostergårdens station.
  • Bostadsbyggande: Rekordmånga bostäder blev klara under 2023, vilket är resultatet av att många bostäder började byggas under de senaste åren. Nu sjunker byggandet på grund av den allmänna konjunkturen med fallande bostadspriser, stigande räntor och ökade byggkostnader.
  • Stadsutveckling: Bussarnas flytt från Botulfsplatsen till Lund C betyder att stadskärnan kan utvecklas och bli mer attraktiv för verksamheter, boende och besökare. Omvandlingen av Västerbro fortsätter med start för ombyggnad av Öresundsvägen. Inom Ideon-området pågår gestaltning av Forskarparken med stort fokus på skyfall och dagvattenhantering.
  • Natur och friluftsliv: Nya naturum Skrylle blev klart och invigs den 17 februari 2024. Det togs även beslut om ett nytt naturreservat, Dalby fälad Klockarelyckan, och utanför Södra Sandby invigdes en ny våtmark.
  • Ny gatubelysning: Hela kommunen ska få smart och energisnål gatubelysning. Ny belysning införs etappvis och 2023 fick Veberöd nya LED-armaturer med teknik som möjliggör andra användningsområden, t.ex. sensorstyrd belysning och inkoppling av digital teknik.
  • Mer stadsäng: Under året omvandlades nästan sju hektar gräsmatta till stadsäng som lockar pollinerande insekter och hjälper till att bevara den biologiska mångfalden.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: