Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Verksamhetsplan och internbudget 2024 och bidrag till enskilda huvudmän och ersättningar till andra kommuner. Det är några av frågorna som barn- och skolnämnden fattade beslut om den 23 januari.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Barn- och skolnämnden ska årligen fastställa en verksamhetsplan med internbudget för sina verksamheter. Dokumentet beskriver hur nämnden ska förverkliga kommunfullmäktiges övergripande styrdokument Ekonomi- och verksamhetsplan 2024-2026.
I verksamhetsplanen redogörs för barn- och skolnämndens två utvecklingsmål samt för nämndens förutsättningar, nämndens bidrag till kommunfullmäktiges mål och de särskilda uppdrag som kommunfullmäktige gett nämnden.
Av internbudgeten framgår att barn- och skolnämndens budgetram för 2024 har fastställts till 3 033 miljoner kronor. Budgetförändringen, jämfört med den internbudget som Barn- och skolnämnden beslutade om för 2023, motsvarar cirka 151 mnkr (5,2 procent).
Med hänsyn tagen till samtliga budgetförutsättningar beslutade i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen respektive barn- och skolnämnden samt med hänsyn tagen till bedömningar kring kostnadsökningar, så beräknas barn- och skolnämnden ha utökade ekonomiska resurser 2024 jämfört med 2023.
Enligt nämndens beslut ska bland annat ökad läsförståelse och det kompensatoriska uppdraget vara i fokus.
Barn- och skolnämnden beslutade att fastställa verksamhetsplanen med internbudget enligt det utskickade förslaget med två justeringar. Första justeringen innebär att förvaltningen, inom ramen för det särskilda uppdraget 'Minskad administration för lärarna', ska tillsätta en partsgemensam arbetsgrupp som inkluderar representanter från både arbetsgivaren och de fackliga organisationerna. Det andra tillägget, i samband med det särskilda uppdraget 'Föreskolelyftet', är att identifiera lämpliga mål för storleken på barngrupper i kommunens förskolor.
Barn- och skolnämnden har verksamhetsansvaret för förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem och anpassad grundskola och fullgör kommunens skyldigheter enligt skollagen. Nämnden ska därför fastställa interkommunala ersättningar och bidrag till enskilda huvudmän för dessa skolformer.
Förslaget utgår från den av kommunfullmäktige fastställda driftbudgetramen, barn- och skolnämndens verksamhetsplan med internbudget och gällande resursfördelningsmodell. Beräkningarna görs enligt likabehandlingsprincipen, det vill säga efter samma grund som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till egna motsvarande verksamheter.
Andra kommunala huvudmän erhåller interkommunal ersättning i form av ett genomsnittligt grundbelopp i de fall inget annat framgår av gällande samverkansavtal. Enskilda huvudmän kommer erhålla separata beslut avseende grundbelopp och strukturresurs. Inom ramen för samverkansavtal med grannkommuner fastställs priser för elever i anpassad grundskola årligen av barn- och skolnämnden.
Barn- och skolnämnden beslutade fastställa bidrag till enskilda huvudmän samt interkommunala ersättningar enligt förslag.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: