Länk till startsidan

Renhållningsstyrelsen – aktuella beslut december 2023

På renhållningsstyrelsens sammanträde den 19 december fattades bland annat beslut om en strategi för återbruk och verksamhetsplan för 2024.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

 

Strategi ska ge ökat återbruk

I maj 2023 gav renhållningsstyrelsen i uppdrag åt Lunds renhållningsverk att ta fram en strategi för hur vi kan öka volymen av återbrukat material i kommunen i samverkan med andra aktörer. Renhållningsstyrelsens fattade på sitt senaste sammanträde beslut om att arbeta utifrån strategin som sträcker sig 2024–2026.

Strategin ger vägledning i arbetet med att öka mängden återbruk i Lunds kommun. Inga detaljerade åtgärder nämns utan två huvudspår föreslås att arbeta inom.

Målet är att öka mängden resurser som återbrukas jämfört med 2020 års nivå. De långsiktiga målen är att det ska vara enkelt och självklart att återbruka i kommunen, och Lunds renhållningsverk ska ta tillvara, stödja och uppmuntra det engagemang som redan finns.

Material som kan återbrukas finns dels hos invånare och verksamheter, dels på återvinningscentraler och i containrar som vi hämtar från kunder. Återbrukbart material kan ha eller sakna kommersiellt värde.

Inriktning för åtgärderna

I strategin finns två inriktningar på åtgärder. Att förhindra att återbrukbara resurser hamnar på återvinningscentraler och i containrar och att hitta avsättning för återbrukbara resurser som hamnat på återvinningscentraler och i containrar.

För att förhindra att återbrukbara resurser hamnar på återvinningscentraler och i containrar kommer renhållningsverket att samarbeta med bland annat organisationer som kan hitta avsättning för resurserna, informera om hur saker kan återbrukas och därmed förlänga livet på dem och underlätta för konsumenter att göra miljömässigt hållbara val.

För att hitta avsättning för återbrukbara resurser kommer renhållningsverket att matcha återbruksmaterial med mottagare och möjliggöra ökat återbruk på återvinningscentraler.

Tre mål ska driva verksamheten framåt 2024

Renhållningsstyrelsen beslutade om tre utvecklingsmål för 2024.

  1. Lunds renhållningsverks organisationskultur bygger på tillit, ansvar och engagemang.
  2. Verksamheten ska vara effektiv och ansvarsfull.
  3. Lunds renhållningsverk ska bidra till klimatneutralitet 2023.

Till varje mål finns indikatorer och uppdrag med detaljerade tidsatta aktiviteter.

Utöver de tre utvecklingsmålen har Lunds renhållningsverk fått ett särskilt uppdrag från kommunfullmäktige, att arbeta med att uppnå en högre kostnadseffektivitet, genom exempelvis ruttoptimering och högre nyttjandegrad av fordon.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: