Länk till startsidan

Utbildningsnämnden – aktuella beslut december 2023

Växande behov av elevstöd, ny lagstiftning och påverkan av den snabba AI-utvecklingen. Det är några av de utmaningar som utbildningsförvaltningens verksamheter ställs inför under 2024, och som togs upp i ärendet Verksamhetsplan med internbudget 2024 som utbildningsnämnden behandlade den 13 december.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Verksamhetsplan och internbudget för 2024

Nuläge

Utbildningsförvaltningen har generellt god måluppfyllelse, utbildningar med god kvalitet och stort utbud. Medarbetarna har hög kompetens och god arbetsmiljö. Rekryteringsmöjligheterna är goda, förvaltningen är mycket kostnadseffektiv och ledningsorganisationen välfungerande. Detta ger god kapacitet att utvecklas i relation till elevernas behov, statliga och kommunala mål samt att hantera omvärldsförändringar och kriser. Det finns dock en variation i resultat som exempelvis innebär att vissa elever och elevgrupper har större stödbehov än andra. Allt fler elever på nationella gymnasieprogram har klarat grundskolan tack vare omfattande stödinsatser, och har stora stödbehov på gymnasiet. Lär- och skolmiljöerna är generellt goda, men det råder brist på ändamålsenliga lärmiljöer för ämnet idrott och hälsa.

Framtida påverkansfaktorer

Från och med hösten 2024 kommer lagändringen gällande utökade programplaner för högskolebehörighet inom yrkesprogram att få genomslag. Den förestående ämnesbetygsreformen Gy25 påverkar gymnasieutbildningarna i hög grad och kommer att innebära ett omfattande förändringsarbete under 2025 vid gymnasieskolorna och vuxenutbildningen. Vidare påverkar utvecklingen av AI samtliga utbildningar i hög grad, och det utvecklingsarbete som har inletts för att möta detta kommer att fortsätta under 2024. Arbetet med att uppfylla de nya bestämmelserna för ökad matchning mellan gymnasiala utbildning och vuxenutbildningar för att möta arbetsmarknadens behov fortsätter. Den höga kostnadseffektiviteten inom gymnasieskola innebär att alla kostnadsneddragningar leder till minskning av personal, och får därmed direkta konsekvenser för eleverna.

Utvecklingsmål

Utbildningsnämnden har beslutat om dessa utvecklingsmål för 2024:

  • Bibehålla och utveckla nämndens tillitskultur
  • Ge alla elever en god skolmiljö avseende trygghet, trivsel, delaktighet och jämställdhet
  • Öka matchningen mellan utbildning och arbetsliv inom gymnasieskola och vuxenutbildning
  • Minska utbildningsnämndens miljö- och klimatpåverkan samt utveckla elevernas handlingskompetens

Särskilda uppdrag

Förutom de ovanstående målen har utbildningsnämnden särskilda uppdrag från kommunfullmäktige som är formulerade i två punkter:

  • Nya arbetsmarknadsinsatser inom vuxenutbildningen
  • Seniorluncher

För att möta dessa uppdrag kommer utbildningsnämnden att arbeta för att öka matchningen mellan utbildning och arbetsliv inom gymnasie- och vuxenutbildningarna samt öka yrkesutbildningarnas attraktivitet. Under tidig vår 2024 kommer nya utbildningssatsningar att lanseras i samarbete med vård- och omsorgsförvaltningen och arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

För att sänka kostnaden för kommunens seniorluncher med bibehållen matkvalitet och social tillvaro för seniorerna kommer en organisation med skolrestauranger och avhämtningsmöjligheter att formeras tillsammans med barn- och skolnämnden och servicenämnden. Planen är att det ska inrättas seniormatsalar, det vill säga matsalar i anslutning till befintliga skolmatsalar.

Utbildningsnämnden sammanträder nästa gång den 15 februari 2024. Möteshandlingar blir tillgängliga på webben en vecka före mötet.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: