Länk till startsidan

Arbetsmarknads- och socialnämnden – aktuella beslut december 2023

Kartläggning av hemlösheten och uppdaterade riktlinjer för serveringstillstånd är två av de ärenden som togs upp på arbetsmarknads- och socialnämnden under sammanträdet den 13 december. Här kan du läsa en sammanfattning av dessa ärenden.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Antalet barn och kvinnor i hemlöshet minskar

Sedan 2008 görs en årlig kartläggning den 1 oktober av hur många personer som lever i hemlöshet i Lund. 2023 års mätning visar att den totala hemlösheten har minskat med 16 personer, från totalt 129 personer till 113 personer sedan förra årets kartläggning.

Framför allt minskar antalet barn i hemlöshet. Det är 13 barn färre som lever i hemlöshet i år jämfört med i fjol. Även antalet kvinnor i hemlöshet minskar med 8 personer medan hemlösheten bland män har ökat med 6 personer. De män som lever i hemlöshet har oftast en annan samtidig problematik och finns på akutboendet Piletorp och externa stödboenden. Men kartläggningen i år visar även på en ökning av män som flyttar runt.

Kartläggningen av den akuta hemlösheten ger verksamheten kunskap om det aktuella läget och bidrar till att rätt insatser kan utformas inom socialtjänsten. För att kunna se förändringar i målgrupper och anpassa insatser behöver hemlösheten i Lund kartläggas ur fler perspektiv, bland annat för att kunna följa en vårdkedja och utvärdera befintliga insatser. Därför kommer en processkartläggning av hemlöshet påbörjas under 2024. Nämnden beslutade att anta hemlöshetskartläggningen.

Uppdaterade riktlinjer för serveringstillstånd

Kommunfullmäktige beslutade i februari 2023 att ge arbetsmarknads- och socialnämnden i uppdrag att på försök införa möjligheten att erbjuda längre öppettider på restauranger, barer och nationer och att utvärdera försöket efter två år. Nämnden fick även i uppdrag att se över de kommunala riktlinjerna för serveringstillstånd i dialog med berörda aktörer. För att göra det möjligt med utökade serveringstider under en försöksperiod krävs en ändring av gällande riktlinjer för serveringstillstånd. Nämnden beslutade att skicka ut förslaget på remiss till berörda aktörer.

Kommunen är tillståndsmyndighet för att hantera serveringstillstånd för alkoholservering. I Lund sköts verksamheten av tillståndsenheten som tillhör arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Kommunen ska därför ha riktlinjer för serveringstillstånd som utgår från alkohollagens regler och förklarar hur den lokala tillämpningen ska se ut. Syftet med riktlinjerna är att den som vill starta en serveringsverksamhet í kommunen ska kunna förutse om tillstånd kan beviljas. Riktlinjerna ser även till att alla sökande hanteras likvärdigt.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: