Länk till startsidan

Kommunstyrelsen – aktuella beslut 29 november 2023

Med start i januari kommer lundaborna att kunna rösta på 45 olika medborgarförslag för byarna. Vilka förslag det blir beslutades av kommunstyrelsen den 29 november. Politikerna beslutade även att instifta ett nytt pris för lundaambassadörer som gör Lund till en bättre kommun.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

45 medborgarförslag går vidare till omröstning

Sommarkonserter, laddstolpar, solskydd, höstmarknader, discgolfbanor, bänkar, ljusslingor, boulebanor, hundrastgårdar och grillplatser. Bredden är omfattande bland de 45 förslag inom projektet medborgarbudget som går vidare till omröstning. Under maj och juni i år skickade lundabor med koppling till kommunens byar in totalt 153 förslag på förbättringar i byarna. Ett antal av förslagen har slagits samman i dialog med förslagsställarna eftersom de liknar varandra. Ytterligare ett antal har strukits då de helt eller delvis ligger utanför gällande kriterier. De 45 återstående medborgarförslag som kommunstyrelsen nu har godkänt kommer lundaborna att kunna rösta på via lund.se med start i januari 2024. 14 av förslagen gäller Södra Sandby, 11 gäller Dalby, 9 Genarp, 6 Stångby/Vallkärra och 5 Veberöd. Förra året röstade 7 procent av lundaborna på förslagen, målet är att öka intresset den här gången.

Två miljoner kronor finns avsatta inom driftsbudgeten för att förverkliga förslag inom edmborgarbudget, ytterligare fyra miljoner kronor i investeringsbudgeten. Resultatet av omröstningen kommer att presenteras för kommunstyrelsen i april 2024, då beslut fattas om vilka förslag som ska bli verklighet.

Läs mer om medborgarbudget och förslagen som gått vidare till röstning:

Medborgarbudget

Nytt pris instiftas för lundaambassadörer

Lunds kommun delar varje år ut ett antal utmärkelser för att uppmärksamma goda insatser för kommunen och dess verksamheter. Nästa nya pris är Lunds kommuns ambassadörspris som ska tilldelas en person eller organisation utanför kommunens organisation som kontinuerligt genom sina gärningar gör Lund till en bättre kommun och som är en varm förespråkare för Lund i sina kontakter med omvärlden. Rutin och kriterier för ambassadörspriset har nu beslutats av kommunstyrelsen.

Samtidigt beslutade kommunstyrelsen om uppdaterad rutin och kriterier för kommunens näringslivspris, som har delats ut varje år sedan 2020. Kriterierna för priset är kopplade till de prioriterade områden och målsättningar som står i Näringslivsprogram för Lunds kommun 2021–2030. Den nominerades insatser ska bidra till något eller några av dessa kriterier:

  • Attraktivitet: den nominerade medverkar till att sätta Lund på kartan och att göra Lund till en attraktiv plats att besöka, verka och bo på.
  • Hållbar utveckling: den nominerade bidrar till en tillväxt som är hållbar ur ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv.
  • Innovationskraft: den nominerade bidrar med, eller skapar förutsättningar för, samhällsutvecklande innovation.
  • Kompetensförsörjning: den nominerade arbetar aktivt för att tillvarata befintlig – och attrahera ny – kompetens till Lund.

Den nominerade ska därutöver vara fri från skuld för svenska skatter och socialavgifter både hos Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten, samt ha sitt säte, vara verksam eller bosatt i Lunds kommun. Nomineringar till de båda priserna lämnas under nomineringstiden till kommunkontoret. Nomineringen ska innehålla namn och kontaktuppgifter till den nominerade, samt en kort motivering utifrån kriterierna.

Läs mer här:

Nytt pris instiftas för lundaambassadörer

Trygghetsarbete fortsätter på Klostergården och Fäladstorget

De senaste åren har en lång rad insatser genomförts för att öka tryggheten på Klostergården och Fäladstorget – både på individ, grupp- och samhällsnivå. Inför kommunstyrelsens novembersammanträde hade ett antal planerade, pågående och genomförda insatser sammanställts i en rapport från kommunkontoret. I rapporten lyfts bland annat trygghetsvandringar, informationsinsatser mot droger, ökad polisnärvaro, dialog och samverkan med föreningar och religiösa samfund, dialog med boende, enkäter, kundundersökningar bland LKF:s hyresgäster, arbete med belysning och kamerabevakning, föreningssamarbeten, områdesfester, sommarpraktik och andra insatser och projekt. Kommunstyrelsen beslutade vid mötet att uppdrag till kommunkontoret om att öka tryggheten och attraktiviteten på Fäladstorget och Klostergården slås ihop med uppdraget att ta fram lokala stadsdelsprogram. I arbetet med att ta fram stadsdelsprogrammen ska de båda platserna prioriteras, och trygghetsfrågor ska tas upp i särskilda medborgardialoger. Kommunstyrelsen beslutade även att skicka ett antal konkreta förslag på trygghetsskapande insatser till Trygghetsberedningen.

Ja till att utvidga naturreservatet Flyinge ängar

Länsstyrelsen vill utvidga naturreservatet Flyinge ängar som ligger i Lunds och Eslövs kommuner. Förslaget innehåller även ändringar i skötselplanen som möjliggör att åkermark i området övergår i betesmark. Lunds kommun ställer sig bakom förslaget, enligt det yttrande kommunstyrelsen har röstat igenom. I handläggningen av ärendet har Lunds kommun konstaterat att förändringarna ligger väl i linje med kommunens program för ekologisk hållbar utveckling 2021–2030.

Naturreservatet Flyinge ängar syftar bland annat att till att bevara och utveckla områdets natur-, kultur- och geomorfologiska värden i ett kulturpräglat landskap, bevara och återskapa en naturlig hydrologi samt långsiktigt bevara och utveckla sandmarksmiljöer.

Lund vill bli värd för jämställdhetskonferens

Lund ska ansöka om att vara värdstad för konferensen Forum Jämställdhet i februari 2025, har kommunstyrelsen beslutat. Konferensen beskrivs som Sveriges viktigaste mötesplats för alla som arbetar med eller ansvarar för jämställdhet, och syftet med den är kompetensutveckling. Målgruppen är förtroendevalda, chefer och experter i offentliga, privata och fackliga organisationer, men ett värdskap skulle även innebära att många anställda i kommunen skulle få ta del av konferensens innehåll. Det öppna programmet skulle också bli möjligt för lundabor att delta i. Därtill väntas ett värdskap medföra många hotellnätter och besök på restauranger, kaféer och butiker.

Värdskapet föreslås genomföras i samarbete med Lunds universitet, Region Skåne och Länsstyrelsen Skåne. För kommunens del beräknas arrangemanget innebära en nettokostnad på 750 000–970 000 kronor. Värd för Forum Jämställdhet 2024 är Karlstad.

Nytt biblioteksprogram på gång

Ett biblioteksprogram för perioden 2024–2030 håller på att tas fram, som ersättning för nuvarande biblioteksplan som beslutades 2017. Programmet gäller all biblioteksverksamhet som kommunen är huvudman för, det vill säga folkbiblioteken samt biblioteksverksamheten vid de kommunala förskolorna, grundskolorna, gymnasieskolorna och Komvux samt anpassad grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning.

Enligt programförklaringen ska biblioteksprogrammet bidra till att stärka människors delaktighet i det demokratiska samhället genom litteratur, information, kunskap och kultur. Programmet beskriver även hur kommunen vill utveckla biblioteksverksamheten under 2024-2030, och anger samverkan som gemensamt utvecklingsområde för alla biblioteksformer. För folkbiblioteksverksamheten prioriteras därutöver:

  • Demokrati och delaktighet
  • Bildning och kultur
  • Hållbarhet och livskvalitet

För skolbiblioteken anges tre prioriterade utvecklingsområden, utöver samverkan:

  • att göra tillsammans
  • stärkt profession och kompetens
  • en gemensam, sammanhållen biblioteksstruktur lokalt, regionalt, nationellt och internationellt

Synpunkter på förslaget till biblioteksprogram har inhämtats från samtliga kommunala nämnder, styrelser och bolag, samt även från externa aktörer. Förslaget har därefter uppdaterats och nu godkänts av kommunstyrelsen, som skickar det vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Nytt idrottsprogram på gång

Ett idrottsprogram för perioden 2024–2030 håller på att tas fram, som ersättning för nuvarande ”Idrottspolitiskt program för Lunds kommun” som beslutades 2012. Idrottsprogrammet anger den strategiska inriktningen för arbetet med idrott i Lunds kommun under perioden, och är ett av flera verktyg för att förverkliga och konkretisera kommunens vision. Det bidrar också till att förverkliga och konkretisera den nationella idrottspolitiken.

Enligt programförklaringen ska kommunens kultur- och fritidsliv ”präglas av delaktighet, inflytande och medskapande. Det ska vara tillgängligt för alla oavsett bakgrund och förutsättningar och vara långsiktigt hållbart”. Programmet beskriver även hur kommunen vill utveckla idrottsverksamheten under 2024-2030, och anger fyra utvecklingsområden som ska prioriteras:

  • Ett sunt idrottsliv
  • Ett schysst idrottsliv
  • Ett smidigt idrottsliv
  • Ett skickligt idrottsliv

Synpunkter på förslaget till idrottsprogram har inhämtats från samtliga kommunala nämnder, styrelser och bolag, samt även från externa aktörer. Förslaget har därefter uppdaterats och nu godkänts av kommunstyrelsen, som skickar det vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Nytt ungdomsprogram på gång

Ett ungdomsprogram för perioden 2024–2030 håller på att tas fram, som ersättning för nuvarande ”Ungdomspolitiskt program för Lunds kommun” som beslutades 2018. Ungdomsprogrammet ska vara ett redskap för medarbetare, beslutsfattare och samverkansparter i utvecklingen av ungdomsverksamheten i Lunds kommun. Målgruppen för ungdomsprogrammet är unga i åldern 12-25 år som bor eller vistas i Lunds kommun.

Enligt programförklaringen ska kommunens kultur- och fritidsliv ”präglas av delaktighet, inflytande och medskapande. Det ska vara tillgängligt för alla oavsett bakgrund och förutsättningar och vara långsiktigt hållbart”. Programmet beskriver även hur kommunen vill utveckla ungdomsverksamheten under 2024-2030, och anger fyra utvecklingsområden som ska prioriteras:

  • God livskvalitet ur ungas perspektiv
  • Aktivt deltagande och medskapande
  • Medmänsklighet och möten
  • Självförverkligande och lärande

Synpunkter på förslaget till ungdomsprogram har inhämtats från samtliga kommunala nämnder, styrelser och bolag, samt även från externa aktörer. Förslaget har därefter uppdaterats och nu godkänts av kommunstyrelsen, som skickar det vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Nytt kulturprogram på gång

Ett kulturprogram för perioden 2024–2030 håller på att tas fram, som ersättning för nuvarande ”Kulturpolitisk strategi för Lunds kommun” som beslutades 2008. Kulturprogrammet anger den strategiska inriktningen för arbetet med kultur i Lunds kommun under perioden, och är ett av flera verktyg för att förverkliga och konkretisera kommunens vision. Det bidrar också till att förverkliga och konkretisera den nationella kulturpolitiken.

Enligt programförklaringen ska kommunens kultur- och fritidsliv ”präglas av delaktighet, inflytande och medskapande. Det ska vara tillgängligt för alla oavsett bakgrund och förutsättningar och vara långsiktigt hållbart”. Programmet beskriver även hur kommunen vill utveckla kulturverksamheten under 2024-2026, och anger tre utvecklingsområden som ska prioriteras:

  • Demokrati och mångfald
  • Stärkt kulturell infrastruktur
  • Kulturell innovation – kreativ expansion

Synpunkter på förslaget till kulturprogram har inhämtats från samtliga kommunala nämnder, styrelser och bolag, samt även från externa aktörer. Förslaget har därefter uppdaterats och nu godkänts av kommunstyrelsen, som skickar det vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Insatsen i Mötesplats Medicon Village fördubblas

Lunds kommun utökar sin finansiering av Mötesplats Medicon Village, och bidrar från och med nästa år med två miljoner kronor om året i stället för som nu en miljon kronor. Detta enligt det avtal om samverkan och finansiering som gäller från och med årsskiftet, och som kommunstyrelsen nu har godkänt.

I underlaget till beslutet görs bedömningen att Mötesplats Medicon Village är en viktig mötesplats för kommunens entreprenörskapsfrämjande arbete för forskning, innovation och kommersialisering inom Life science – en aktiv aktör i det regionala, nationella och internationella innovationssystemet som bidrar till kommunens ambition att utveckla Lund.

Det nya avtalet löper på med sex månaders uppsägningstid, i stället för tre år som det nuvarande avtalet som löper ut vid årsskiftet anger. Övriga aktörer i Mötesplats Medicon Village är Region Skåne, Lunds universitet och Stiftelsen.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: