Länk till startsidan

Renhållningsstyrelsen – aktuella beslut november 2023

På renhållningsstyrelsens sammanträde den 14 november fattades bland annat beslut om serviceavgiften för 2024.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Förändrade serviceavgifter för 2024

Den 1 januari 2024 blir kommunen ansvarig för att samla in förpackningar från bostäder. De förpackningar som kommer från verksamheter omfattas inte av detta insamlingsansvar och kommunen har inte någon skyldighet att hämta dessa. I dag agerar vi på uppdrag av producenterna för att hämta förpackningar från verksamheter och för dessa får vi en ersättning per ton. Denna ersättning, som motsvarar cirka en halv miljon i intäkter, försvinner från och med 2024. På grund av den uteblivna materialersättningen kommer kommunen att behöva höja avgiften för att hämta förpackningar från verksamheter.

Från 2024 kan verksamheter lämna förpackningar utan kostnad vid en mottagningsstation som producenterna ska tillhandahålla en i varje kommun. För att transportera förpackningarna till mottagningsstationen får verksamheterna anlita en transportör. Det är denna roll Lunds Renhållningsverk kommer att ta från 2024.

Lund Renhållningsverk utför också en rad annan service som till exempel verksamhetsavfall i container och gångbanerenhållning åt andra kommunala förvaltningar och privatpersoner.

De största förändringarna till 2024

  • Tömningspriset på förpackningar från verksamheter höjs. Samtidigt införs ett enhetligt pris oavsett vilken typ av förpackningar det rör sig om. Avgiften beror på intervall och storlek på kärl.
  • Hämtning av wellpapp i bal höjs. Det kommer att kosta lika mycket att hämta en stor, mellan eller liten bal då det tar lika lång tid att hämta oavsett storlek på balen.
  • För förpackningar och wellpapp i container blir förändringen att kommunen in längre kommer betala ut en ersättning till kund för insamlat material då kommunen inte själva får någon ersättning.
  • Gångbanerenhållningen höjs med 6,5 procent.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: