Länk till startsidan

Tekniska nämnden - aktuella beslut oktober 2023

Foodtrucks i Brunnshög, paddling i Höje å och en satsning på Äppellunden i Revinge – tre Lundaförslag som behandlades av tekniska nämnden den 18 oktober. Nämnden tog även beslut om en ny trafiksäkerhetsstrategi.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Lundaförslag: fler foodtruck-platser i Brunnshög

Ett Lundaförslag vill att Lunds kommun ska skapa nya foodtruckplatser vid Brunnshögstorget samt entréerna till Kunskapsparken och Nobelparken. Förslagslämnaren tycker även att platserna ska förses med tillgång till el och sittplatser.

Förvaltningen svarar att det idag finns ett flertal anvisade platser för foodtrucks, varav en finns i Brunnshög. Förvaltningen har en dialog med de som driver foodtrucks och utifrån den kontakten revideras platstillgången löpande. I dagsläget har förvaltningen dock inte fått signaler om att de som driver foodtruck efterfrågar fler platser i Brunnshög.

Lundaförslag: Gör det möjligt att paddla i Höje å

Kommunen bör utreda möjligheterna till att göra Höje å paddlingsbar från Häckebergasjön till Lomma. Det föreslår en person i ett Lundaförslag. Ån behöver då röjas och rensas samt förses med isättnings- och upptagningsplatser, lyftplatser och rastplatser. Förslaget inkluderar även uthyrningsverksamhet av kanoter.

Förvaltningen håller med om att en paddlingsbar å skulle ge stora möjligheter till rekreation och har därför diskuterat frågan redan tidigare. Det finns dock flera omständigheter som gör att förvaltningen inte går vidare med förslaget: större delen av ån och omgivande marker ägs av mer än 50 privata fastighetsägare vilket gör det svårt att nå de överenskommelser som krävs. Ån är bitvis bara ett odlingsdike vilket gör att ån vid lågvatten inte skulle bli paddlingsbar även om den rensas. Slutligen skulle stora delar av sträckan behöva rensas årligen, vilket skulle påverka naturmiljön negativt och resultera i stora kostnader.

Lundaförslag: Utveckla Äppellunden i Revinge

Kommunen bör anlägga fler och större grillar, bord och bänkar i Äppellunden i Revinge. Området bör planteras med fler fruktträd och buskar. Detta bör göras i samarbete med Revingebys idrottsförening och skolverksamhet, tycker förslagslämnaren till ett Lundaförslag.

Förvaltningen ser positivt på idén. Förslagsställaren har dock lämnat samma idé som förslag till medborgarbudget och förvaltningen har tillstyrkt att det förslaget går vidare till omröstning. Om förslaget godkänns av kommunstyrelsen samt får tillräckligt många röster så tilldelas budget och förslaget kan genomföras. Förslagsställaren är vidtalad och har godkänt denna hantering.

Ny trafiksäkerhetsstrategi från 2024

Tekniska nämnden har beslutat om en ny trafiksäkerhetsstrategi för 2024-2027 med fem fokusområden: Säker gångtrafik, säker cykeltrafik, säker motorfordonstrafik, säker spårväg samt barn och ungas rätt till säker mobilitet.

Den nya strategin har varit på remiss och justerats något efter synpunkter från myndigheter, organisationer och allmänheten. Ett exempel är att vid byggarbeten ska kommunen visa fotgängare och cyklister på alternativa trafiksäkra vägar. Ett annat är att kommunen ska införa detektorstyrd belysning på cykelstråk som är och kan vara alternativ till bilpendling. Strategin har också kopplats tydligare till kommunala mål och styrdokument.

Trafiksäkerhetsstrategin ska styra tekniska förvaltningens arbete med ökad trafiksäkerhet. Den ersätter Trafiksäkerhetsprogram 2018-2021.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: