Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Barn- och skolnämnden – aktuella beslut oktober 2023

Frånvaro bland elever i högstadiet och en granskning av jourverksamheten för barn vars föräldrar arbetar helger och nätter är två ärenden som togs upp på barn- och skolnämndens möte i oktober.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Frånvaro i skolan i Lund 2022/2023

Under skolåret 2022/2023 har vi undersökt hur många elever som ofta är frånvarande i skolan. Många av de som är borta går i högstadiet, och ofta beror det på att de mår dåligt psykiskt. Vi ser nu också att skolorna oftare pratar med en psykolog för att förstå varför eleven är frånvarande.

  • Upprepad vs. längre frånvaro
    Av de som rapporterade frånvaro, var 63 procent från upprepad frånvaro och 37 procent från längre frånvaro. Denna fördelning liknar tidigare år. Den genomsnittliga frånvaron för upprepad frånvaro var 42 procent, medan det för längre frånvaro var 82 procent.
  • Skolans insatser
    Skolan bidrog positivt till att eleverna återvände i över 70 procent av de avslutade fallen. Resten antingen löste sig utan skolans hjälp eller skolans insatser bedömdes inte som hjälpsamma.
  • Orsaker till frånvaro
    Psykisk ohälsa var den mest rapporterade orsaken till frånvaro i skolan.

Denna information hjälper oss att förstå orsakerna och omfattningen av frånvaro i skolorna i Lund samt hur effektiva skolornas insatser har varit för att hantera denna utmaning.

Ny utvärdering av Lunds jourverksamhet för barn

Lunds kommun erbjuder jourverksamhet för barn vars föräldrar arbetar när förskolor och fritidshem är stängda. 2021 beslutade barn- och skolnämnden om riktlinjer för denna verksamhet. Ett år senare har dessa riktlinjer granskats.

  • Riktlinjerna anses vara bra och passande.
  • En förändring föreslås: Tydliggöra att jourverksamheten ansvarar för transporten till barnets vanliga förskola eller fritidshem på morgonen.
  • Vissa redaktionella ändringar i riktlinjerna föreslås för att matcha skollagens terminologi.
  • Just nu går 40 barn i jourverksamheten, vilket är en liten ökning från tidigare år.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: