Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Arbetsmarknads- och socialnämnden – aktuella beslut oktober 2023

Uppföljning av årets feriepraktik och förstärkning med två familjebehandlare är ett par av de ärenden som togs upp på arbetsmarknads- och socialnämnden under sammanträdet den 18 oktober. Här kan du läsa en sammanfattning av dessa ärenden.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Drygt 700 ungdomar erbjöds feriepraktik i sommar

En rapport har sammanställts kring årets feriepraktik inom kommunen. Rapporten visar att totalt har 711 ungdomar haft en feriepraktikplats vilket är en ökning jämfört med 2022, då 549 ungdomar erbjöds plats. För att nå målet om 700 platser som satts för 2023 tillfördes extra finansiering från kommunstyrelsen.

Syftet med feriepraktiken är att ge lundaungdomar en meningsfull sysselsättning under tre veckor på sommarlovet. Feriepraktik erbjuds till ungdomar mellan 15 och 18 år. Dessutom erbjuds unga vuxna upp till 21 år med funktionsnedsättning möjlighet till feriepraktik. 41 ungdomar i den utökade målgruppen har erbjudits plats i sommar. Feriepraktikverksamheten samarbetar med barn- och skolförvaltningen, utbildningsförvaltningen, arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt barn-och ungdomspsykiatrin för att kunna nå och prioritera ungdomar som är i särskilt behov av en meningsfull sysselsättning under sommaren. I år prioriterades mer än 500 ungdomar till en feriepraktikplats och resterande platser lottades ut. Nämnden beslutade att anta rapporten.

Förstärkning med två familjebehandlare

Socialtjänsten i Lund har sedan många år tillbaka haft som strategi att så långt det är möjligt tillgodose de behov av stöd och behandling som finns hos barn, unga och deras familjer i kommunen. Inom öppenvården för barn, unga och familjer arbetar idag drygt 30 medarbetare som ger stöd och behandling till cirka 500 lundafamiljer. Under den senaste femårsperioden har antalet anmälningar om oro för barn och unga ökat med 40 procent, vilket i första hand påverkat myndighetsdelarna. Men det höga inflödet har under 2023 även påverkat tillgängligheten till öppenvården som under de senaste fem åren ökat sina påbörjade insatser med 34 procent. Det ökade behovet har hittills hanterats genom effektiviseringar, bland annat med fokus på att öka genomströmningen, samt omprioriteringar.

Nämnden beslutade att omdisponera medel från budget för externt köpt vård till att stärka den interna öppenvården genom att anställa två familjebehandlare till. Syftet med förstärkningen är att bibehålla tidigare tillgänglighet och kvalitet, vilket är ett kostnadseffektivt arbetssätt jämfört med att köpa motsvarande tjänster av privata leverantörer. Förstärkningen av den egna öppenvården är en åtgärd som syftar till att minska det underskott som finns i nämndens budget för externt köpt vård.

Kommande möten och ledamöter i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: