Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Renhållningsstyrelsen – aktuella beslut oktober 2023

På renhållningsstyrelsens sammanträde den 17 oktober fattades bland annat beslut om avfallstaxan.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Förändringar i avfallstaxan 2024

Den 1 januari 2024 ändras taxan för avfallshämtning för villaägare och flerbostadsfastigheter i Lunds kommun, enligt ett förslag som renhållningsstyrelsen skickat vidare till kommunstyrelsen för beslut i kommunfullmäktige.

Den 1 januari 2024 får Lunds kommun ett större ansvar än tidigare för fastighetsnära insamling av förpackningar från bostäder. Lunds kommun har även tidigare utfört detta, men som en service åt Lundaborna. Från årsskiftet kommer kommunen få en ersättning från producenterna som ska göra att taxorna för insamling av förpackningar kan sänkas.

Totalt föreslår renhållningsstyrelsen att sänka taxan med cirka 10 miljoner kronor. Sänkningen kommer att gälla flerfamiljsfastigheter, då villornas hämtning av förpackningar inte går ihop ekonomiskt, trots ökad ersättning från producenterna.

Andra förslag till ändringar i taxan 2024

  • Taxan höjs från och med 1 januari 2025 för de villor som inte har fastighetsnära insamling av förpackningar, detta för att få fler att välja fastighetsnära insamling och på så sätt öka återvinningen.
  • En eventtaxa införs för att underlätta för dem som arrangerar offentliga tillställningar.
  • Grundavgiften höjs med 10 procent för att bättre bära sina kostnader.

Här finns fler handlingar från renhållningsstyrelsens möte samt kommande möten och ledamöter

 

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: