Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Servicenämnden - aktuella beslut september 2023

Ekonomin stod i fokus när servicenämnden höll sitt åttonde sammanträde för året den 20 augusti. Det handlade framför allt om Delårsrapport 2 samt förslaget till EVP (ekonomi- och verksamhetsplan) för 2024-2026 och budget för 2024.

I samband med sammanträdet fick servicenämnden även information om arbetet med att se över tomställda lokaler och externa uthyrningar samt träffa serviceförvaltningens nya tillförordnade direktör, Therese Fällman.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Delårsrapport per 2023-08-31 för servicenämnden

Enligt prognosen kommer nämnden under året att notera ett underskott på 2 miljoner kronor, vilket motsvarar 0,1 procent av omsättningen. Nämnden har också en investeringsram för året på 243 miljoner, vilken ser ut att användas fullt ut.

Värt att nämna från delårsrapporten är också att sjukfrånvaron minskat från 6 procent till 4,8 procent under årets sju första månader. Minskningen syns både på kort och lång sjukfrånvaro.

Nämnden beslutade att godkänna delårsrapporten efter en mindre justering i en mening om sjukfrånvaro och sända rapporten vidare till kommunstyrelsen. Därtill beslöt nämnden:

  • Att avropa 14,7 miljoner kronor från kommunstyrelsens reserverade medel för bostäder till nyanlända flyktingar. Beloppet avser 2023.
  • Att avropa 3 miljoner kronor från kommunstyrelsens reserverade medel för bostadsorganisation.

Ekonomi- och verksamhetsplan (EVP) 2024–2026 med budget för 2024

Serviceförvaltningen har tagit fram ett remissvar på förslaget till EVP för åren 2024-2026 samt budget för 2024. Enligt tidtabellen kommer dessa stora frågor att behandlas av kommunstyrelsen den 23 oktober och slutligen i kommunfullmäktige den 22-23 november.

Nämnden beslöt att godkänna förvaltningens förslag till svar samt:

  • föreslå för kommunfullmäktige att servicenämnden får ett tydligt samordningsansvar för servicetjänsterna inom Lunds kommun
  • att satsningen på samordnade servicetjänster utökas och breddas till fler verksamheter i kommunen.
  • att lyfta fram att nämnden behöver få kompensation för ökade livsmedelspriser för att även fortsättningsvis kunna erbjuda näringsrik mat i skolan. Detta är nog så viktigt i en tid, då många hushåll har det tufft ekonomiskt, vilket bland annat märks på ökad efterfrågan på skolmåltider.

Vill du veta mer om servicenämnden?

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll till politiska möten i Lunds kommun, finns tillgängliga på webben

Här hittar du alla handlingar för servicenämnden.

Kontaktuppgifter till samtliga ledamöter och ersättare i servicenämnden

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: