Länk till startsidan

EM för flickor -17 – mer än bara ett fotbollsmästerskap

Den 5-18 maj arrangeras Europamästerskapet i fotboll för flickor -17 i Lund och Malmö. I går lottades gruppspelet där åtta nationer gör upp om EM-guldet. Men för Lund handlar det om mycket mer än en turnering – både Lundabor, Lundaklubbar och Lundaskolor är inbjudna att delta i fotbollsfesten.

En man och en kvinnna står vid ett bord i Stadshallen. Bakom dem på en skärm på väggen, står det vilka nationer som lottats att spela i de två grupperna i EM-slutspelet.
David Gough från Uefa och Victoria Sandell, tidigare landslagsspelare, under lottningen av Europamästerskapet för flickor -17 i Stadshallen den 26 mars.

– Vi fortsätter att växla upp som idrottsstad. Att Lund blir platsen där framtidens fotbollsstjärnor tar sina första steg in på den internationella scenen är oerhört stort. Nu ser vi gemensamt till att göra det här mästerskapet minnesvärt både för de som deltar men också för Lund och Lundaborna, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fan zone utanför Klostergårdens IP

De 16 matcherna kommer att spelas på Klostergårdens IP i Lund och på Malmö IP i Malmö. För Lundaborna kommer det att finnas många sätt att ta del av mästerskapet. Förutom att gå och titta på framtidens stjärnor på Klostergårdens IP kommer det att hända mycket roligt i Fan zone precis utanför matcharenan. Det finns också möjlighet att bli volontär och därmed ambassadör för mästerskapet. Sista dag för att ansöka om att vara volontär är på söndag den 31 mars.

– Vi behöver många volontärer som kan göra insatser som bland annat publik/säkerhetsvärd, entrévärd, press/mediavärd eller VIP-värd. Det behövs också volontärer som kan sprida glädje som aktivitetsledare på Fanzone. Det vill säga Lundabor som tillsammans med oss vill leverera en fotbollsfest som speglar vår stolthet för Lund, säger Christine Lindgren, projektledare på Visit Lund som tillsammans med Lunds kommun fått i uppdrag av Svenska fotbollsförbundet och Uefa att genomföra arrangemanget, säger Christine Lindgren, projektledare på Visit Lund som tillsammans med Lunds kommun fått i uppdrag av Svenska fotbollsförbundet och Uefa att genomföra arrangemanget.

Lundaklubbar inbjudna att delta

Samtliga fotbollsföreningar i Lunds kommun har bjudits in till mästerskapet genom att vara flaggbärare och bollflickor/bollpojkar. Lunds BK har även fått i uppdrag att vara lokal samarbetsförening och ansvara för organisationen kring matcherna tillsammans med Svenska Fotbollförbundet. Därutöver har alla klubbar chansen att köpa föreningsbiljetter till förmånliga priser.

För Lunds BK, Torns IF och Linero IF innebär mästerskapet att besökande landslag kommer att nyttja deras konstgräs till träningsplaner under gruppspelet den 5-12 maj.

– Vi är medvetna om att det kan bli trångt på träningsplanerna under denna vecka, men hoppas att stoltheten, inspirationen och glädjen att se världens bästa ungdomslag träna på hemmaplan väger över, säger Michael Holmkvist, kommunens idrottschef.

Tema jämställdhet under mästerskapet

Svenska Fotbollsförbundet har som mål att EM-slutspelet ska skapa mer långsiktiga resultat än bara de sportsliga. Under förberedelserna det senaste året har en central punkt varit att öka jämställdheten inom sporten. Exempelvis ska kunskap kring menstruation och fotboll synliggöras genom kampanjen Alla dagar, där mens-kit delas ut för att öka kunskapen för föreningar, tränare och ledare. Skolan har också involverats: i projektet ”Kick and read” har fjärdeklassare i Lund och Malmö bjudits in att tillsammans läsa boken ”Dröm stort, Zecira!”, inspirerad av landslagsmålvakten Zecira Musovics barndom och skriven av författaren Anja Gatu. Eleverna har gjort teckningar på temat ”dröm stort”, och två framlottade skolklasser ska få gå på valfri gruppspelsmatch. ”Kick and read” kommer också att kopplas ihop med en programpunkt under Litteralund, där idrottsrelaterad barnlitteratur står i fokus. Även äldre elever har blivit involverade i mästerskapet genom att Vipans byggprogram under året har tillverkat skyltställ som ska användas.

Spelschema på Klostergårdens IP

Söndag 5 maj klockan 13.00: England-Norge

Måndag 6 maj klockan 15.30: Polen-Belgien

Onsdag 8 maj klockan 18.30: Sverige-England

Torsdag 9 maj klockan 15.30: Spanien-Polen

Lördag 11 maj klockan 15.30: Frankrike-England

Söndag 12 maj klockan 15.30: Belgien-Spanien

Onsdag 15 maj, avsparkstid bestäms senare: semifinal

Lördag 18 maj klockan 13.00: Förlorare semifinal 1-Förlorare semifinal 2. Vinnaren kvalar in till F17-VM i Dominikanska Republiken 2024.

Vill du vara volontär under mästerskapet? Anmäl dig här senast den 31 mars:

Bli volontär för UEFA F17-EM 2024 - Svensk fotboll

Läs mer om mästerskapet här:

Om F17-EM 2024 på Svenska fotbollsförbundets webbsida

Uppdaterad:

Dela sidan: