Länk till startsidan

Nu kan du lämna synpunkter på uppdateringen av Lundaeko

Program för ekologisk hållbar utveckling (Lundaeko) antogs politiskt 2021 och gäller fram till 2030. Nu har en första uppdatering gjorts av delmålen i programmet.

Fram till den 30 september har du möjlighet att lämna synpunkter på förslaget till aktualisering av programmet, som beräknas antas politiskt i början av nästa år.

Ett högt, runt torn i gult tegel badar i kvällssolen. På torget framför trängs en fontän med ett högt lövträd.

- Under de tio år som programmet sträcker sig behöver vi kontinuerligt utvärdera vårt arbete och anpassa det efter förändringar i omvärlden som kan komma att påverka våra målsättningar och hur vi når dem. Det här är den första uppdateringen av två som görs av programmet under processens gång, säger Linda Birkedal, miljöstrateg i Lunds kommun och processledare för Lundaeko.

Justeringar har gjorts i några av delmålen

Aktualiseringen innebär inga förändringar av de sex prioriterade områdena och de övergripande målsättningarna i programmet - de står fast. Uppdateringar har skett i vissa av delmålen som antingen formulerats om eller ersatts av mer relevanta målsättningar.

- Störst förändringar har gjorts inom målområde yt- och grundvatten. Här har tre nya delmål tillkommit, där kommunen ska arbeta för att restaurera eller skapa nya våtmarker, spara på våra vattenresurser och ge ett robust skydd för dricksvattenresurser även för kommande generationer, säger Linda.

Flera delmål har också blivit tydligare i hur långt kommunen ska nå i sin målsättning. Till exempel ska matsvinnet inom kommunens verksamheter årligen minska, så att det år 2030 är minst en tredjedel lägre än år 2020. Ett annat är att hushållens konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser per invånare ska halveras till år 2030 jämfört med år 2020.

Lämna synpunkter senast den 30 september

Nu har du som Lundabo, företag eller organisation möjlighet att skicka in dina synpunkter på delmålen i förslaget fram till den 30 september.

Därefter görs en sammanställning av de synpunkter som kommit in och en eventuell bearbetning av förslaget, innan det antas politiskt i början av nästa år.

Förslag till aktualisering av Lundaeko Pdf, 2 MB.

Lämnar dina synpunkter om förslaget

Uppdaterad:

Dela sidan: