Länk till startsidan

På egna ben till och från skolan

På egna ben är utmaningen där elever i årskurs 4 - 6 i samlar poäng genom att cykla, gå eller åka kollektivt och väljer bort de kortare bilresorna till skolan. Genom tävlingsmoment som integreras i den dagliga undervisningen samlar eleverna kunskap om miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

Barn i mellanstadiet med ryggsäckar i glada färger går i grupp mot skolan.

Framgångsrikt initiativ får fler att gå och cykla till skolan

Gå- och cyklautmaningar för skolorna är inget nytt i Lund. Tidigare år har de gått under namnet "Hitta vägen" men från och med i år byter Lunds kommun spår till initiativet "På egna ben", som framgångsrikts genomförts i skolor i Västra Götaland och Hallands län i flera år.
– Vi är väldigt glada att Lund är med i På egna ben för första gången i år. Jag tror att fördelen med "På egna ben" är att upplägget är lättare att jobba med för pedagogerna. Allt finns på en webbsida där de enkelt kommer åt undervisningsmaterial och kan rapportera in poäng. Nu hoppas vi att många klasser vill delta, så att vi får möjlighet att testa utmaningen ordentligt, säger Lisa Stellansdottir, hållbarhetscontroller på barn- och skolförvaltningen i Lunds kommun.

Mellanstadieelever samlar poäng, kunskap och vana

Utmaningen går ut på att eleverna i årskurs 4 - 6 samlar poäng. Det gör de genom att cykla, gå eller åka kollektivt – och välja bort de kortare bilresorna till skolan. Konceptet är utformat så att alla elever kan delta. De som behöver bli skjutsade i bil kan till exempel bli avsläppta och hämtade på en bestämd plats cirka 500 meter från skolan och gå den sista biten. Genom att tävlingsmoment är integrerat i den dagliga undervisningen samlar eleverna kunskap om miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Bonuspoäng skaffar man genom att motivera vårdnadshavare, syskon och vänner att välja ett hållbart resande framför att ta bilen. Mellan den 29 april och 22 augusti kan klasser anmäla sig till utmaningen. Anmälan sker på webbplatsen "På egna ben", se länk nedan.

Skjutsningen blev en olycklig trend

Nästan en femtedel av mellanstadieelever i Sverige skjutsas dagligen med bil till skolan. Att skjutsas i bil till skolan är en trend som ökat medan cyklingen har minskat. Som en följd av detta vittnar många rektorer, vårdnadshavare och elever om ett ökat problem med trafiksäkerheten runt skolorna. En annan trend är att barn är mer stillasittande idag. Endast två av tio barn når rekommendationen för fysisk aktivitet.
– För oss som jobbar med hållbara transporter är det viktigt att hålla igång traditionen att cykla och gå. Vi hoppas på att många kan inspireras till att gå, cykla och åka kollektivt genom På egna ben. Genom att ta sig på egen hand till skolan stärks elevernas självförtroende och välmående, samtidigt som både utsläppen och trängseln runt skolorna minskar, säger Maria Carping, chef för enheten Trafik och mobilitet i Lunds kommun.

Snabbfakta om "På egna ben"

  • Alla klasser i årskurs 4–6 är välkomna att delta.
  • Eleverna samlar poäng genom att gå, cykla och åka kollektivt till och från skolan.
  • Föräldrar, syskon och kompisar kan hjälpa till att samla bonuspoäng.
  • Klassen samlar också poäng genom att göra övningar.
  • Pedagogen rapporterar in veckopoängen.
  • Ställningen i utmaningen kan följas på klassens sida, vecka för vecka.
  • Många, fina priser att tävla om.
  • Utmaningen pågår från 9 september till 11 oktober.

Arrangör

På egna ben arrangeras av Västtrafik. I Lund är satsningen ett samarbete mellan tekniska förvaltningen och barn- och skolförvaltningen i Lunds kommun och Skånetrafiken, genom delvis finansiering av Europeiska Unionen.

Uppdaterad:

Dela sidan: