Länk till startsidan

Skånetöserna möter Europa i Lund

Om knappt två veckor sparkar UEFA F17-EM igång i Lund och Malmö, och förberedelserna är redan i full gång på Klostergårdens idrottsplats. Förväntningarna är höga när Lund ska stå värd för den europeisk fotbollsfesten, särskilt bland de skånska spelarna i landslaget.

Två fotbollsspelare framför en fotbollsplan.

Wilma Ceder och Nova Rolfsson, båda spelare för Malmö FF till vardags, är uttagna att representera Sverige i UEFA F17-EM, som går av stapeln i Lund och Malmö 5-18 maj. För dessa unga talanger är det inte bara en ära att få spela i ett Europamästerskap, utan det är något extra när det sker på skånsk hemmaplan. Vi tog tempen på lagets skånska stjärnor inför den stundande mästerskapet.

Första reaktionen på att blivit uttagen att representera Sverige i F17-EM?

N: – Jag är extremt glad och tacksam över denna möjlighet, särskilt att få spela på skånsk hemmaplan. Det betyder otroligt mycket för mig och jag ser verkligen fram emot att göra det med den här duktiga truppen.

W: – Första reaktionen var ren glädje. Att äntligen få veta något man har kämpat för så länge är helt otroligt. Varje gång jag blir uttagen till något sådant här, känns det som ett kvitto på att man gör något bra.

Wilma du är ju från Skåne. Hur ska det bli att spela skånsk hemmaplan?

W: – Ja, jag är här ifrån Lunnarp, lite utanför Tommelilla, men har bott i Malmö sedan i höstas. Att få spela ett så stort mästerskap på hemmaplan är otroligt häftigt. Jag hoppas verkligen på stort publikstöd från vänner och familj, samt att Lund och Malmö sluter upp och hejar fram oss.

Nova, du var med redan i F17-EM i Estland förra året. Vad är dina erfarenheter därifrån och vad tar du med dig in i mästerskapet i Lund och Malmö?

N: – Det var en otroligt stor upplevelse. Jag tar med mig kunskapen om hur ett slutspel kan fungera och ser fram emot de tuffa och roliga matcherna som väntar.

Om man kollar på slutspelsgruppen, så möter ni Frankrike, England och Norge. Hur ska det bli att spela de matcherna?

N: – Det kommer bli super-kul. Det är tre duktiga lag och det kommer bli tre tuffa och roliga matcher, med mycket fart och hårt spel. Vi hoppas att det kommer mycket publik som hejar fram oss, nu när det är på hemmaplan.

W: – Vi möter Frankrike i den första matchen. Vi kommer kliva in med ett självförtroende och ett lugn, men vissheten att vi är redo och förberedda för att ta oss an Frankrike och F-17-EM på hemmaplan. Sen möter vi som sagt också Norge och England och det är två nationer vi mött innan. Vi vet att vi kan och vill, för det har vi bevisat i tidigare möten med de lagen.

Första matchen på Klostergårdens idrottsplats spelas 5 maj, då England möter Norge. Sveriges premiärmatch i Lund blir 8 maj, då de möter England. Kom och heja!

Läs mer om UEFA F17-EM i Lund och Malmö på Svenska Fotbollförbundets hemsida

Uppdaterad:

Dela sidan: