Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Miljöarbetet spirar och frodas på Vipan

Greenbox, växtloppis och gröna skolgårdar. På Gymnasieskolan Vipan spirar många idéer och planer för skolans miljöarbete. ”Det är mycket som håller på att planteras och gro här på Vipan. Både i marken och i våra tankar, både metaforiskt och bokstavligt talat, säger Eva Östberg, rektor på Vipan”.

Rektor Eva Östberg
Rektor Eva Östberg

‑ Vi arbetar redan mycket med miljö och miljöpåverkan inom yrkesutbildningarna. Det är väl etablerat med ett tydligt miljötänk utifrån kursernas centrala innehåll. Nu vill vi gå vidare och som skola arbeta med hållbarhet på ett mer övergripande sätt. Vi funderar på hur vi kan lyfta hållbarhetsarbetet framåt och ge eleverna nya perspektiv. Hållbarhetsfrågor är ett viktigt område, både inom yrkeslivet, för individen och för samhället som helhet, säger Eva.

I Vipans skolkök står en Greenbox. Här slängs allt matavfall som sedan förbränns och blir till biologisk massa. Massan används som gödningsmedel i rabatter och i Vipans växthus. Processen tar 8 till 15 timmar och inga externa tillsatser eller mikroorganismer används i processen.

‑ Tanken är att vi i första hand ska använda massan själva. På den anpassade gymnasieskolan finns ett enormt stort odlingsintresse bland eleverna och de sköter växthuset på skolan. Den 30 april kommer anpassade gymnasieskolan att arrangera en växtloppis där eleverna säljer skott och sticklingar som de odlat, säger Magnus Therén, administrativ chef på Vipan.
Vipan planerar även för gröna skolgårdar knutna till växthuset. Eleverna ska kunna odla utomhus i pallkragar både för att det ska vara vackert och för att äta. Även här kommer gödningsmedlet från Greenboxen att användas.

‑ Sedan är det viktigt att vi alla slänger mindre mat. Vi har en Matomatic från Måltidsservice som turnerar runt på gymnasieskolorna som snart kommer till Vipan. Det är en matsvinnsvåg som mäter varje individs matsvinn och visar upp resultatet direkt, berättar Eva.
‑ Man kan ju tänka sig odling till skolmaten i framtiden, det finns så mycket vi kan göra. Vi har ett enormt engagemang på skolan kring detta, säger Magnus.


Uppdaterad:

Dela sidan: