Länk till startsidan

Senior testar robotdammsugare hemma

Lennart Jönsson i Genarp är en av åtta äldre i Lunds kommun som just nu testar att ha en robotdammsugare hemma. Om testet faller väl ut kan fler hemvårdsbrukare erbjudas dammsugaren och på så sätt kunna städa när och hur ofta de själva vill.

Äldre man tittar på robotdammsugaren som städar hemma hos honom. 

– Jag har ont i rygg och ben och det är skönt att slippa dra i dammsugaren, säger Lennart.

Det var personal från hemvården som frågade Lennart om han ville prova att ha en robotdammsugare i cirka tre månader.

– Då sa jag att så länge den inte biter mig så provar jag gärna. Och den fungerar som tusan, den flyger fram och tillbaka! En gång hällde jag ut lite snafs på golvet för att testa den och då tog den det direkt.

Lennart Jönsson har bott i Genarp sedan 2008 och trivs bra där. Med hjälp av sin permobil tar han sig runt till ICA och träffpunkten och pratar med bekanta.

– Jag kollar alltid i Seniorum för att se vad som händer på träffpunkten. Seniorum är min lilla bibel brukar jag säga.

Han har trygghetslarm och stöd med mat och medicin från hemvården. Men det han kan vill han göra själv.

– De frågar om de ska tömma diskmaskinen och tvättmaskinen, men så länge jag klarar det vill jag göra det själv. Det är en fantastisk service jag får och så fantastisk personal, det säger jag till dem ofta, säger Lennart.

Efter en månad har robotdammsugaren blivit självklar i Lennart Jönssons hem.

– Det enda jag skulle önska mig är en instruktionsmanual på svenska. Men dammsugaren är suverän och jag tycker att det är super att kommunen gör den här satsningen.

Fakta

De brukare som testar robotdammsugare får hjälp med att förbereda hemmet och även med installationen. När brukaren haft robotdammsugaren i cirka tre månader görs en utvärdering i form av en enkät.

Uppdaterad:

Dela sidan: