År 2001 ansökte Lunds kommun hos regeringen om finansiering för att starta Klimatkommunerna, ett samarbetsnätverk för kommunalt klimatarbete, tillsammans med elva andra kommuner. Målet var att främja effektivt samarbete mellan Sveriges kommuner för att minska utsläppen av växthusgaser. Vi har intervjuat Kevin Edberg för att få en inblick i arbetet.
Kevin jobbar som samordnare för Klimatkommunerna på Lunds kommun. Klimatkommunerna är också nationella samordnare för European Climate Pact i Sverige. Klimatkommunernas huvudsakliga mål är att stödja Sveriges kommuner i deras klimatarbete mot en grönare omställning.
– Vi är sammanlagt 53 medlemmar, en region och 52 kommuner. Vi hjälper till genom att ge dem information de behöver, hålla seminarium både online och fysiskt, anordna workshops och olika typer av erfarenhetsutbyten och projekt, förklarar Kevin.
Kevin berättar vidare att projekten är breda och kan handla om många olika saker. Det viktiga är att de är kopplade till kommunerna och rör klimatet. Ett exempel var att de fick ta fram materialdokument som skulle bidra till ett mer hållbart mobilitetsystem kopplat till trafikplanering. Syftet var att minska bilismen och visa vilka positiva sidor denna typ av omställning kan medföra. I år kommer klimatkommunerna leda ett liknande projekt som heter ”Gångbara kommuner”. Projektet syftar till att främja gångtrafik i kommuner.
– Klimatkommunerna bedriver även påverkansarbete. Vi skriver artiklar och debattartiklar och svarar på remisser med input från våra medlemmar, för att gynna dem i deras omställningsarbete, säger Kevin.
Kevin förklarar att European Climate Pact är ett uppdrag de fick förra året, det är ett EU-initiativ och en del av den Gröna given. Målet är att informera medborgare och att inspirera till handling. Klimatkommunerna fungerar som en ”mellanhand” mellan sekretariatet i Bryssel och Sverige. Uppdraget täcker hela EU och det finns samordnare i varje medlemsland.
– I Sverige har vi 20 ambassadörer och det finns lite drygt 800 runtom i Europa. Deras roll är att nå ut till medborgare. I enlighet med direktiven i pakten handlar det om att nå medborgare direkt. För att nå invånare i Lund arrangerar vi bland annat olika typer av evenemang. Vi har ett nu den 8 april som är kopplat till medborgarinitiativ, klimatet och EU. Det kommer att vara en panel med dels vår ambassadör men också forskare och politiker där deltagarna involveras och kan ställa frågor, utvecklar Kevin.
Nästa event blir i Skellefteå och då är det årsmöte för de svenska klimatkommunerna. Kevin förklarar att de i samband med detta även har gjort ett Climate pact-evenemang och bjudit in ambassadören Maria Soxbo som är journalist och driver Klimatklubben.
Vi frågade också Kevin vad han tycker är roligast med sitt arbete på klimatkommunerna och i sitt uppdrag på European Climate Pact.
– Det är roligt att få träffa andra aktörer som också är involverade i hållbarhet och klimatomställningen. Man får komma närmare varandra och lära sig hur andra jobbar så att vi kan dra nytta av varandra. Det också väldigt roligt att få jobba direkt med medborgare eftersom vi ofta arbetar med kommuner annars, som i sin tur jobbar med medborgare. Sedan händer det jättemycket på EU-nivå klimatpolitiskt och att då få komma ett steg närmare EU känns viktigt och kul. Man får vara med där det händer, tillägger Kevin.
Avslutningsvis berättar Kevin att han tycker att klimatfrågan är den absolut viktigaste frågan idag och att EU är ett organ där stor skillnad faktiskt kan göras.
– Det spelar jättestor roll hur EU sköter sig rent klimatmässigt men också hur EU påverkar Sverige och medlemsländerna i sig, vilket kan göra att EU:s ambitiösa mål också blir ambitiösa mål nationellt. EU är en stor nyckel till klimatomställningen och därför tycker jag att det är viktigt att främja och stötta detta arbete, betonar Kevin.
Uppdaterad: