Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Bruket av cannabis har minskat i Lunds kommun. Det visar årets mätning av avloppsvattnet i kommunen. För att få en fördjupad förståelse för hur narkotika- och dopinganvändningen ser ut har forskningsinstitutet RISE fått i uppdrag att ta fram en analytisk rapport baserat på resultatet.
Lunds kommun har sedan våren 2020 regelbundet genomfört prover i avloppsvattnet. Det görs för att analysera vilka narkotikapreparat som kan spåras i vattnet. Årets mätning omfattade för första gången även dopingpreparat.
– Att stärka invånarnas trygghet är mycket högt på vår agenda. Arbetet mot narkotika är en viktig del i detta. Det är bra att vi nu ser en positiv utveckling och att bruket av cannabis minskar. Men vi kan inte slå oss till ro utan nu fortsätter vi arbetet för att hålla i den positiva trenden, säger Anders Almgren (S) kommunstyrelsens ordförande i Lund.
För att få en fördjupad förståelse av resultatet har i år forskningsinstitutet RISE, som gör analysen, fått i uppdrag att ta fram en rapport som visar trenderna över tid och jämför Lunds resultat med andra kommuner 2020-2023. Som jämförelse har två anonyma kommuner med liknande befolkningsmängd använts.
– Vi ser det som en positiv nyhet att den vanligaste förekommande narkotikan i Lund minskar över tid. Framför allt utifrån att vi befinner oss i en värld med en hög tillgänglighet av droger. Nu kommer vi dyka ner i resultaten på lite mer detaljnivå och försöka fånga de utmaningarna som finns kopplade till de droger som ökar så som kokain och metamfetamin, säger Emma Eriksson Olsson, ANDTS-samordnare i Lunds kommun.
Den återkommande mätningen är ett av flera instrument i Lunds kommuns arbete att följa utvecklingen och bemöta problematiken kring narkotika. Ett omfattande förebyggande arbete bedrivs inom kommunen, med insatser på flera nivåer för att minska användningen av narkotika- och dopingpreparat. Kommunen deltar i flera nätverk kopplade till ANDTS-frågor och i samverkansprojekt med bland annat polismyndigheten.
– Flera aktiviteter görs i samverkan för att förebygga och minska tillgånget på narkotika i Lund. Inom det regionala samarbetet Skåne mot narkotika jobbar vi med olika inriktningar för att motverka narkotikan. Eftersom Lund är en utbildningskommun med ett stort universitet riktar vi ett särskilt fokus kring studenterna i samarbetet nationer mot narkotika. De olika studentnationerna tar idag tydligt avstånd från narkotika. En modell har byggts upp där vi inom polisen i samarbete med studenthälsan informerar de olika nationer i Lund kring skadeverkningar och följder samt vilken lagstiftning som gäller kring narkotikan, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.
Den rapport som RISE gjort för Lunds kommuns räkning visar bland annat att:
Lunds kommun och Lundapolisens förebyggande arbete mot användning av narkotika utgörs bland annat genom att:
Uppdaterad: