Länk till startsidan

Lunds karateklubb tar hem Lundapokalen

Igår kväll, den 18 januari, på kultur- och fritidsnämndens sammanträde beslutades det att premiera och uppmärksamma Lunds idrottsaktörer. 50 000 kr delas ut i form av priser och stipendier, däribland årets Lundapokal.

Karate

Varje år delar Lunds kommun ut Lundapokalen för att uppmärksamma och uppmuntra förtjänstfulla idrottsprestationer under året. Prissumman är 10 000 kr. Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att årets pris tilldelas Lunds karateklubb.

– Varje dag gör Lunds kommuns idrottsföreningar ett fantastiskt arbete med att ge barn och unga möjlighet till en meningsfull och hälsofrämjande fritid. Oavsett vilken nivå man idrottar på skapar idrotten gemenskap och glädje, både på och utanför planen. Därför vill vi uppmärksamma de eldsjälar och föreningar som varje dag kämpar för att göra detta möjligt, säger Michael Holmkvist, idrottschef i Lunds kommun.

Genom en silvermedalj i Kumite klass 601 och en bronsmedalj i Kata klass 504 utmärkte sig Lunds karateklubb förra året på 5th I-Karate Global World Championship 2023, ett världsmästerskap i Antwerpen för personer med funktionsnedsättningar. Dessutom kammade föreningen samma år hem en guldmedalj på 1st World Online Inclusive Karate Championship.

– Utöver deras imponerande tävlingsframgångar har Lunds karateklubb verkligen arbetat för att vidga och utveckla sin sport i och utanför Lund. De har ett hållbart och långsiktigt förhållningssätt och erbjuder barn och unga en utvecklande miljö för såväl bredd som elit. Vi tycker klubben väl representerar den kreativitet och framåtanda som vi vill lyfta fram med Lundapokalen 2023, säger Sebastian Jaktling (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Under sitt 50-årsjubileum 2023 har klubben genomfört bland annat JKA Cup Lund med 300 deltagare, JKA Spring camp med föreningar från Sverige, Norge och Danmark, 6 stycken miniläger, haft satsningar på tävling och parakarate samt prova-på-träningar för Vipeholmselever.

Idrottstipendium

Vid sammanträdet beslutades också vilka som skulle få del av årets idrottsstipendium. Stipendierna ska främja ungdomsidrotten i Lunds kommun och ge uppmuntran för förtjänstfulla idrottsprestationer under året. Årets stipendiater är:

Erik Erlandsson, IFK Lund friidrott
IFK Lund friidrottssprinter Erik Erlandsson har under 2023 tagit klivet in i den absoluta Sverige-eliten och satte i vintras nytt svenskt och europeiskt juniorrekord på 200 m vid Nordkampen. Detta är en fantastisk insats av denna målfokuserade 19-åring som har en riktigt fin utvecklingskurva och har många framgångsrika friidrottsår framför sig.

Viktoria Wernersson, LUGI Gymnastik
Viktoria började som gymnast våren 2012 i Lugi Gymnastik, och nu är hon i föreningens junior-SM lag. Hon är landslagsgymnast och har representerat Sverige i juniormixlandslaget i truppgymnastik vid EM i Luxemburg 2022. Där placerade laget sig på en silverplats, och hon ser nu fram emot EM i Azerbadjan 2024. Viktoria håller en hög gymnastisk nivå och är en av landets främsta juniorer och satsar nu mot JSM. Utöver sin egen gymnastikträning är Viktoria också ledare sedan 4 år och en förebild för föreningens yngre gymnaster.

Ungdomsledarstipendium

Slutligen beslutades det om vilka som skulle få Lunds kommuns ungdomsledarstipendium. Stipendiet ska ses som en uppmuntran till ungdomsledare, som har gjort en särskilt god insats inom ideell förening eller i något annat sammanhang.

Molly Byström, Teaterföreningen Lukkan Aktiv Ungdom
Molly är en urkraft för Lunds teaterungdom. Med sin personlighet och långa historik i föreningen bevarar hon Lukkans arv och själ; lek, teater och en miljö där alla är accepterade för den de är. Molly började som medlem i Lukkan som barn och blev därefter aktiv som hjälpledare i tonåren. Nu har hon eget ledaransvar för teatergrupper och sommarläger. 2020 axlade Molly dessutom ansvaret som Lukkans styrelseordförande och har lett föreningen genom pandemi och lokalkris. Hon är ledaransvarig i föreningen och håller i ledarmöten och arrangerar kickoffs, avslutningar och fortbildning.
Mattias Ek, Friluftsfrämjandet i Genarp MTB
Mattias har under många år utvecklat MTB-verksamheten för barn, i Friluftsfrämjandet i Genarps regi. Från att ha erbjudit cykling i skogen för ett tiotal barn har verksamheten växt till att idag förverkliga ungdomars önskan om att utvecklas vidare och våga ta sig fram över besvärliga och utmanande stigar. Mattias möjliggör även för ungdomar att åka på utflykter till andra cykelområden, för att kunna fortsätta utvecklas och utmanas. Genom att Mattias uppmuntrar andra ledare inom föreningen att vilja utvecklas, sprids detta till fler barngrupper och lär en ny generation att njuta av rörelse i naturen.

Elsa Ekstrand, Lund Giants HC
Elsa tränar Lunds Giants HC:s flicklag och är omåttligt populär bland barn, föräldrar och ledarkollegor. Hon pratar med barnen på ett fantastiskt sätt och lägger mycket tid på att möta barnen både på och utanför isen. Hon möjliggör verkligen idrott på barnens villkor när hon står för träningarna. Det är mycket fokus på lek, men också på skridskoteknik och annan teknik. Det är dock lekformen som alltid står i centrum. Elsa är en av orsakerna till varför flickhockeyn i Lund växer.

Kerstin Årnes, Torns Scoutkår
Kerstin har varit ansvarig ledare för vår scoutverksamhet för barn i årskurs 2-3 sedan 2015 och är en förstklassig och engagerad ledare, fixare och inspiratör. Hon har skaffat sig mycket erfarenheter genom åren och ger en trygghet till de andra ledarna på avdelningen. Kerstin lägger många timmar på sina ideella uppdrag och är pigg på att delta på läger och andra aktiviteter.

Lundapokalen och stipendierna kommer delas ut vid en ceremoni under Lunds idrottsgalan 2024, den 7 mars.

Uppdaterad:

Dela sidan: