Länk till startsidan

Ung konst fokuserar på hållbar utveckling och mänskliga rättigheter

En barnbok om Felix som bosätter sig på Mars, en skulptur som belyser de negativa konsekvenserna av överkonsumtion och en hammare som spikar sig själv. Det är några av de konstverk som eleverna från Spyken och Modersmålscentrum i Lund ställer ut på Stadsbiblioteket under Hållbarhetsveckan.

SPYK-UP och COVER-UP är en utställning om att belysa ett miljöproblem med hjälp av konst.

Eleverna Amanda och Klara från Spyken berättar hur de jobbat. Några elever har jobbat helt fritt medan andra har fått konkreta uppgifter, individuellt eller i grupp. Uttrycksformerna är många, allt från skulpturer och målningar till träkonstverk och installationer.

- Mitt konstverk är en kvinna i en vit klänning med röda handavtryck och handlar om kvinnoförtryck och utnyttjandet av kvinnor, berättar Klara.

- Jag blev väldigt stolt över att vi fick göra en utställning, säger Amanda, som har skapat en hammare som symboliserar destruktiva mönster och psykisk ohälsa.

Elever från Spyken i skolbiblioteket
Från vänster: Alma Grunditz, Klara Petersson, Nea Halthur, Edvard Hedling, Amanda Ström, Love Quiding

SPYK-UP

Alma har gjort en animation om en karaktär som går genom ett miljöförstört samhälle. Nea har valt att visualisera hur vi har det idag och vad vi gör som påverkar vår framtid. Love berättar om sin grupps skulptur som belyser de negativa konsekvenserna som människans överkonsumtion ger. Den visar specifikt hur arbetarna i produktionsländerna måste leva de negativa följderna av västvärldens konsumtionssamhälle.

- Vår grupp valde att göra en docka som vi klädde i olika bitar av tyg. Den visar vår överkonsumtion och hur arbetarna i produktionsländerna måste leva de negativa följderna av västvärldens konsumtionssamhälle. Dockans lungor är synliga för visa att vi blir mer påverkade än vi tror, berättar Love.

Eleverna upplever att det varit både enkelt och svårt att visualisera uppgiften. Arbetet har varit ämnesövergripande och de har haft mycket brainstorming. Alla har varit väldigt engagerade i arbetet och inspirerat varandra.

- Jag har ändå känt lite ångest inför gestaltningen eftersom det var en fråga som jag brydde mig väldigt mycket om och jag ville kommunicera den så bra som möjligt. Man vill bli förstådd och folk som tittar på mitt verk ska se en mening med det, säger Edvard.

COVER-UP

Eleverna från Modersmålscentrum har skapat egna berättelser om hållbarhet och sedan illustrerat bokomslag till berättelserna. Eleverna kommer från grundskolan och grundsärskolan i Lund.

- Många av berättelserna handlar om miljö- och klimatfrågor. Eleverna är mycket engagerade i att rädda djuren, havet och skogen, berättar Laurent Cousin, modersmålslärare i franska. Vi har utgått från de globala målen, allemansrätten och barnkonventionen.

 

Du kan besöka utställningen under hela Hållbarhetsveckan, 17 – 23 april.

Uppdaterad:

Dela sidan: