Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

26 kostnadsfria besök på Sysavs återvinningscentraler

Den 3 mars inför Sysav 26 kostnadsfria besök för privatpersoner på sina återvinningscentraler. Syftet är att begränsa de företag som idag kör in som privatpersoner och undgår betalning. I Lund gäller detta på återvinningscentralerna Gunnesbo och Gastelyckan.

Person i varselkläder slänger en möbel i en container på en återvinningsstation.

Privatpersoner har redan betalt sitt besök på en återvinningscentral via avfallstaxan. Företag ska betala per besök, vilket alla alltså inte gör och kostnaden för dem faller idag på kommunen. Sysav vill ha ett mer rättvist system. För att begränsa företagen att köra in som privatpersoner och undgå betalning införs ett maxantal på 26 kostnadsfria besök per privatperson och år.

– Grundtanken är inte att vi vill begränsa privatpersoner utan vi vill begränsa de företag som kör in som privatpersoner och inte betalar för sig. Statistik från våra återvinningscentraler visar att en privatperson gör i snitt 7,5 besök per år. Så 26 besök bör med god marginal räcka, säger Lars Carrick, chef för återvinningsanläggningar på Sysav.

Maxtaket på 26 besök gäller per myndig privatperson och kalenderår. Från och med besök 27 kostar ett besök för en privatperson på återvinningscentralen 325 kr inklusive moms per gång.

Ett mer rättvist system

Sysavs styrelse har beslutat om att införa detta på Sysavs återvinningscentraler samt att utvärdera de 26 besöken ett år efter införandet.

– Förutom att hushållen inte ska behöva bära upp företagens kostnader vill vi också att det ska vara rättvist företag emellan – alla företag ska betala. Vi har försökt ta en dialog med de företag som utnyttjar systemet och kör in hundratals gånger per år utan att betala, men det har tyvärr inte resulterat i att de har ändrat beteende, säger han.

Skärpta regler för körkort och kundkort

Sedan december 2019 har förutsättningen för att komma in på en återvinningscentral varit att man antingen ska ha med körkort eller kundkort för att komma in. Däremot har det funnits situationer där besökare glömt sina kort och släppts in av personalen ändå, under en läroperiod.

– Nu känner vi att tiden är mogen, vi har haft passersystem i över tre år, så nu vill vi uppmana alla att verkligen ta med körkort eller kundkort. Det är viktigt att vi använder systemet fullt ut och själva premissen är att besöket ska registreras, för att undvika att systemet utnyttjas. Därför är det viktigt att vi gör lika för alla. Körkort eller kundkort kommer att behövas vid infart, helt enkelt, avslutar Lars Carrick.

Hur fungerar det?

  • Privatpersoner kör in med körkort även fortsättningsvis. De som saknar svenskt körkort kör in med privat kundkort (samma som idag).
  • 26 kostnadsfria besök gäller per myndig privatperson och kalenderår.
  • Från och med besök 27 kostar ett besök på återvinningscentralen 325 kronor inklusive moms per gång.
  • Företag ska fortsätta betala för varje besök precis som vanligt, med kundkort för företag eller betala i betalautomat.

Återvinningscentraler i Lunds kommun

Bakgrund passersystem

2019 infördes ett passersystem på Sysavs 15 återvinningscentraler för att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna som ibland utstår hot, våld och stölder, men även för att göra det tydligare och enklare för företagen att betala och för att förhindra missbruk av återvinningscentralen. Det förstnämnda har haft god effekt – arbetsmiljön har blivit bättre. Fler företag började också betala för sig än tidigare. Men inte alla, och viljan att betala för sig också har börjat minskat hos företagen. En bidragande orsak till detta kan vara att företag ser att inte alla betalar och då inte tycker att det är rättvist

Uppdaterad:

Dela sidan: