Länk till startsidan

"Nu ser jag världen genom en annan lins"

Från början ville Viktor Lindgren bara ha ett schysst sommarjobb mellan terminerna på universitetet. Men extrajobbet blev en heltid och idag, sju år senare är han fortfarande kvar som stödassistent på gruppboende. "Jag visste inte vad jag ville jobba med men här känner jag att jag gör skillnad varje dag".

Det var 2016 som Viktor Lindgren började jobba extra på LSS-gruppboende. Han kände snabbt att han hade hamnat rätt och eftersom han läste beteendevetenskap kunde han snart få fast jobb som stödassistent. Jobbet går ut på att hjälpa brukarna som har olika funktionsvariationer i deras vardag. De lagar mat, städar, handlar och gör olika aktiviteter som att gå på bio.

– Jag tycker om både arbetsuppgifterna och mina brukare och kollegor. Jag är glad när jag går till jobbet och glad när jag kommer hem.

En stor del av sin fritid ägnar Viktor Lindgren åt rollspelet Dungeons and Dragons. I rollspel tävlar man inte mot varandra utan det går ut på att samarbeta kring att berätta en historia. Viktor tillverkar även egna miljöer och målar figurer som används i spelet.

– Jag har spelat den här typen av spel sedan jag var barn och det är fortfarande min främsta hobby. Det är ett kul och annorlunda sätt att umgås, jag kopplar av och blir harmonisk av det. När jag pluggade var jag med i spex och det var lite på samma tema, att gå in i en roll och berätta en historia.

Vad har du för färdigheter i din hobby som du kan använda i ditt yrke?

– Samarbetsförmåga, improvisation, komik och kommunikationsförmåga. Det är en hel del problemlösning i mitt jobb, man ställs inför något oväntat och behöver hitta en väg att lösa det.

Har du några färdigheter i ditt arbete som du kan använda i din hobby?

– Sedan jag började inom LSS ser jag världen genom en annan lins. Tidigare hade jag inte tänkt på hur exkluderande samhället kan vara för dem som har svårigheter att göra sig förstådda, använda betalkort eller har begränsad rörlighet. Jag har fått en större förståelse och den insikten har jag kunnat använda i mitt historieberättande.


Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?