Länk till startsidan

Denna sida är äldre än 12 månader och är kanske inte längre aktuell.

Thomas – handledare och klättrare som inte ser några problem som oöverstigliga

Thomas Green är utbildad socionom och har i åtta år arbetat som handledare inom socialpsykiatrin i Lund. Thomas ger stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning, för att de ska kunna återhämta sig och leva det liv de vill.

– Vi arbetar återhämtningsinriktat, vilket är en väldigt lärorik och individuell process. Jag lär mig fortfarande nya saker varje dag. De brukare jag träffar varje dag utvecklas också. Det är fantastiskt kul att få vara en del av den process som de går igenom. De kan möta svårigheter och olika utmaningar, samtidigt som de som individer har olika förmågor och kompetenser. Jag gillar att arbeta med människor, framförallt att få se en annan människa växa.

Arbetar integrerat

Inom socialpsykiatrin i Lund arbetar handledarna integrerat, vilket betyder att de både ger stöd till de personer som bor på särskilda boenden och till dem som bor i egna lägenheter, inom ett geografiskt område. På fritiden lägger Thomas en hel del tid på att klättra på klätterväggar inomhus, eller bouldering, som det också heter. Han klättrar enbart med hjälp av sin egen fysik, använder inga hjälpmedel som rep eller liknande.

– När jag ska ta mig från golvet till toppen av väggen, handlar det mycket om att lösa problem. Jag bär hela min kroppsvikt med fingertopparna och behöver både slita, improvisera och begrunda för att hitta ett bra sätt att ta mig upp och sedan ner igen. Ibland behöver jag sätta mig och tänka en stund för att hitta lösningen, eller kanske se väggen ifrån en annan vinkel.

Löser problem tillsammans

I sitt arbete som handledare stöter Thomas också på problem och utmaningar som kräver att han och kollegorna hittar lösningar tillsammans med personen de ger stöd till.

– De utmaningar vi har framför oss känns ibland lika oöverstigliga som en klättervägg. Men de går för det mesta att lösa. Jag brukar ha förtroende för att vi kan lösa problemen tillsammans. Det är okej om man faller, att det inte fungerar alls, då provar vi bara en annan lösning.

Thomas ser även de ständiga utmaningarna som en del av tjusningen både med arbetet och klättringen.

– Det känns fint att kunna lösa problem, det blir tydligt att det är värt det att aldrig ge upp. Jag ser en stor möjlighet att utvecklas i den rollen jag har. För varje person jag träffar i arbetet behöver jag hitta ett nytt sätt att anpassa arbetet utifrån just den individen. När du arbetar i en bransch som består av människor och finns till för människor så spelar det ingen roll hur mycket vi än planerar, för plötsligt händer livet och så får vi planera om.

Proffs på bemötande

När Thomas får frågan om vad han trivs mest med i arbetet, förutom att möta brukarna, kommer svaret snabbt.

– Mina kollegor. Vi har högt i tak och tillåter oss att ha de där skitdagarna, vi delar sånt med varandra när det behövs. Vi är proffs på att bemöta människor som har det tufft och det gör att vi har den förståelsen för varandra också. Det uppskattar jag.

Våra stjärnor


Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?