Länk till startsidan

Martina kombinerar pedagogik och rörelse

Förskolläraren Martina Svensson drar nytta av glädjen hon finner i träning i arbetet med femåringarna på Idala förskola. Hon är övertygad om att pedagogik och rörelse går hand i hand.

När Martina Svensson skulle göra sitt studieval visste hon redan att det var människor hon ville arbeta med, men inte exakt hur. Efter ett längre vikariat på en förskola blev yrkesvalet tydligt. I dag är hon förskollärare på Idala förskola.

– Jag har alltid vetat att jag vill jobba med människor men förstod inte först att det var med små människor, säger hon och skrattar.

Hjälper barnen lära känna sin kropp

Martinas barngrupp består av femåringar och dagarna tillbringas i Veberöds gröna omgivningar och de förskolans fina lokaler. Intresset för träning har hon nytta av i vardagen med barnen. Det handlar om att göra barnen medvetna om sin kropp och att se fysisk aktivitet som något kul och lekfullt.

– I våra rörelseaktiviteter uppmärksammar jag barnen på vilka muskler som används i de olika rörelserna, varför vi svettas när vi rör på oss och varför det är viktigt med rörelse, men också vila! Det blir ett lustfyllt lärande som lätt går att koppla till förskolans läroplan.

Att använda och lära känna sin kropp har vinster för barnen när de växer upp. Rörelse har positiva effekter för både den mentala och fysiska hälsan, men sunda vanor och värderingar till sin kropp, kost och träning påverkas också mycket av barnens omgivning.

– Vuxnas förhållningssätt till våra egna kroppar och till mat speglar av sig jättemycket på barnen. Därför blir det superviktigt hur vi pratar om våra egna kroppar, att lyfta att vi behöver äta utav allt för att kroppen ska må bra och orka och att rörelse och vila behövs för både kropp och knopp, berättar Martina.

Goda möjligheter till utveckling

Utveckling och utmaningar tilltalar Martina både som förskollärare och på fritiden, och i yrket finns också möjligheter att vidareutvecklas. Parallellt med sin tjänst har hon läst och avslutat en utbildning för blivande skolledare och rektorer.

– Det finns ganska många möjligheter för kompetensutveckling om man bara är öppen för det. Jag känner att Lunds kommun stöttar förändringsprocesser och vill att vi ska få möjlighet att utvecklas, säger Martina.

Martina tycker att Lunds kommun är en bra arbetsplats där möjligheterna att påverka är många.

– Det är en arbetsgivare som ser sina medarbetare och vill att vi ska vara en del av utvecklandet av verksamheten, berättar Martina.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?