Länk till startsidan

Magnus Ehinger

Magnus Ehinger är lektor i kemi och biologi på Spyken i Lund. Magnus jobbar enligt den pedagogiska modellen Flippat klassrum och spelar in sina lektioner på film. Idag har hans Youtube-kanal tusentals följare från hela Norden, både elever och lärare.

Högsta prioritet är att få elever att förstå och kunna presentera ämnet från olika infallsvinklar. Magnus har ett brinnande intresse för kemi, biologi och att undervisa.

– När man har förklarat för en elev utifrån flera olika vinklar och eleven säger ”jaha, nu fattar jag”. Då har jag verkligen lyckats, inte bara som lärare utan som människa. Det är det absolut det bästa som finns, säger Magnus.

Om flippat klassrum

Redan 2001 började Magnus publicera undervisningsmaterial på sin hemsida. Idag har han flera hundra lektionsgenomgångar på Youtube och drygt 47 000 följare.

Magnus Ehinger

– Det ger mig en väldigt stor glädje att det arbete som jag lägger ner på filmer och publicerar på min hemsida inte bara är till nytta för mina egna elever utan hjälper många andra elever i Sverige och även i Norge och Finland, säger Magnus.

I traditionell undervisning håller läraren en föreläsning för eleverna i klassrummet, sedan går eleverna hem och gör en läxa. När man flippar klassrummet så förbereder sig eleverna hemma med till exempel en inspelad genomgång och tiden i klassrummet utnyttjas i stället till lärande.

– Det ger massor av pedagogiska fördelar att flippa klassrummet. I stället för att jag föreläser om kemi kan jag hjälpa eleverna och visa. De kan också hjälpa och förklara för varandra. Vi pratar mer om kemi och jag får också en bättre social respons från mina elever, säger Magnus.

Stoltheten över eleverna är tydligt när Magnus berättar om sitt arbete.

– Jag hjälper ungdomar att bli bättre och att komma vidare i livet och utvecklas, det är fantastiskt roligt. Jag blir stolt när elever som inte tror att de klarar kemi tar sig genom kursen med ett bra betyg.

I Lund finns utvecklingsmöjligheter

Magnus menar att Lunds kommuns stora gymnasieskolor ger goda möjligheter att driva olika typer av kurser och specialiseringar vilket är till stor fördel. Det skapar utvecklingsmöjligheter.

– Vi gör resor i kompetensutvecklingssyfte utan större problem, till exempel Svenska nationalkommittén i Kemi och Berzeliusdagarna i Stockholm. Jag kan även bredda mig utanför mitt jobb genom att skriva och producera läromedel utanför skolan.

Vi ser till elevens bästa

– Jag känner mig lyckligt lottad, det märks att Lunds kommun satsar på skolan. Det är dyrt att bedriva undervisning på naturprogrammet med lokaler, kemikalier och specialutrustning. Vi har en skolledning som i första hand ser till elevernas bästa, säger Magnus.

Illustration av ett frö som växer ut marken.

Lund ger dig plats att växa

I Lunds kommun arbetar närmare 11 000 medarbetare. Här finns allt du behöver för att utvecklas i arbetslivet. Som en inkluderande arbetsmiljö där du har möjlighet att påverka och göra skillnad. På riktigt.

Bli en av oss – sök lediga arbeten i Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?