Länk till startsidan

Linda har målfokus och pannben – på jobbet och på plattformen

Linda Vedestig har nytta av sitt driv och pannben både som verksamhetsutvecklare på Lunds kommun och som styrkelyftare. Med två veteran SM-guld och EM-brons siktar hon nu på att prestera på ”vanliga” SM.

Linda Vedestig jobbar som verksamhetsutvecklare på Lunds kommun. I år firar hon också tio år med skivstänger, som hon själv uttrycker det. Innan hon klev in i gymmet den där dagen för 10 år sedan hade hon inte rört en skivstång.
– Jag fastnade direkt. Det var så förbaskat kul! Jag gillade känslan av att vara kapabel och stark. Det är jäkligt coolt att känna att man orkar lyfta tunga saker, säger hon.

Hon började träna med en personlig tränare på gymmet. Efter bara några månader väckte han idén om att börja med styrkelyft. Linda hade, precis som många andra, tänkt på kraft- och styrkesport som männens arena.
– Det fanns inte ens i mitt huvud. Jag var ju stark vilket jag inte hade en aning om, ändå tog det mig tre år innan jag tog mig till en styrkelyftsklubb, säger hon.

Personliga framgångar viktigast

Nu har hon tävlat i över 20 tävlingar och har två SM-guld och två EM-brons i veteranklass 1 (40-49 år). Hon är också svensk rekordhållare i marklyft.
– Framgång kan mätas på så olika sätt. För mig är det viktigt med mina personliga framgångar. Men när jag hade tävlat några år bytte jag viktklass och satte målet att vinna SM. Det var coolt att jag satte det och genomförde, säger hon.

Drivet och pannbenet som hon har i styrkelyft kommer till gagn även i jobbet som verksamhetsutvecklare. Även på jobbet finns högt uppsatta mål och delmål som kan ta kommunen dit.
– Vi möter tuffa saker och allt är inte roligt. Men det är roligt att jobba i en kommun som sätter ambitiösa mål. Jag är priviligierad att ha ett jobb som är roligt att gå till. Det finns ett driv i kommunen och det märks. Det är coolt att ligga i bräschen i många områden, säger hon.

Lunds kommun i bräschen

Lindas jobb som verksamhetsutvecklare på tekniska förvaltningen är brett. Hon arbetar med styrning och ledning, enkelt uttryckt hur vi ska nå våra mål. Hon förbereder underlag till beslut till både den politiska nämnden och tjänsteorganisationen. Hon ser till att det finns en röd tråd i utvecklingsarbetet.
– Jag är också ansvarig för hållbarhetsfrågorna på förvaltningen. Det är jättespännande och det är roligt att jobba på en kommun som går i bräschen i det här frågorna, säger hon.

Det är inte alltid enkelt att få ihop jobb, familj och en styrkelyftkarriär. Hon har alltid känt stöd hos arbetsgivaren för att satsa på styrkelyft.
– Jag är tacksam för att ha en arbetsgivare som tillåter mig att nära mitt intresse. Mina kollegor tycker bara att det är roligt och är väldigt intresserade, säger Linda.

Måste gilla resan

När Linda började på kommunen för sex år sedan var det på en annan förvaltning, barn- och skolförvaltningen. Där hade hon samma typ av tjänst som hon har idag på tekniska förvaltningen. Linda som är samhällsvetare i grunden tycker att hon kom in med många mjuka värden och andra perspektiv på frågor.
– Jag såg en tydlig koppling mellan samhällsutveckling och hur vi har det i staden med barn och inkludering.

I mars tävlar Linda på SM-veckan i Luleå, staden hon kommer från. Med sina 46 år kommer hon vara äldst i sin viktklass. På SM ska hundratals träningstimmar avgöras på sammanlagt nio minuter på plattformen.
– Jag gör det till min tävling och sätter upp mina egna mål. Man måste gilla resan och det gör jag. Jag kommer fortsätta så länge jag brinner för det och har passion för styrkelyft, säger hon.

Våra stjärnor


Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?