Länk till startsidan

"Jag har lärt mig att fokusera på det positiva"

Som stödpedagog på LSS-boende har Linda Andersson en varierad yrkesvardag, både när det gäller arbetsuppgifter och schema. Och i rollen som volontär på stiftelsen Min Stora Dag uppfyller hon önskningar åt barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

– Då är allt fokus på den positiva upplevelsen och det tar jag med mig till mitt jobb, säger hon.

En stödpedagog arbetar med brukare som har någon form av funktionsnedsättning och därför behöver hjälp med olika saker för att klara sin vardag. Stödpedagogen är också den som tar fram och implementerar arbetsmetoder som kan underlätta både för brukaren och för personalen. I arbetet ingår även att handleda medarbetare och att se till att arbetet kring brukarens mål fungerar.

– Jag trivs jättebra eftersom det är ett ganska fritt jobb. Dagarna ser inte likadana ut och jag har varierade arbetstider vilket passar mig. Vi genomför aktiviteter med brukarna såsom att handla, fika och göra utflykter men jobbet innebär också dokumentation och problemlösning.

Små och stora framsteg

Linda Andersson har jobbat i olika LSS-verksamheter i 25 år. Hon läste egentligen till socialpedagog men när hon fick frågan om att stanna kvar i Lunds kommun och börja en stödpedagogtjänst på sin nuvarande arbetsplats så tackade hon ja.

– Det bästa med mitt jobb är att se små och stora framsteg hos brukarna och kunna hjälpa dem att leva som alla andra i samhället. Som de flesta jobb är det tuffare ibland och då hämtar jag energi från mitt engagemang i Min Stora Dag, berättar Linda.

Får energi av att sprida glädje

Det var via en annons på Facebook som hon såg att stiftelsen Min Stora Dag sökte volontärer. Stiftelsen anordnar upplevelser för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Hon läste på och kom fram till att det skulle passa henne perfekt.

– Att få sprida glädje ger mig så mycket energi. Man får mycket glädje och tacksamhet tillbaka. Jag kan dessutom bidra med de kompetenser jag använder på mitt jobb, till exempel om något barn använder teckenspråk eller behöver stöd utifrån sin diagnos, det har jag ju erfarenhet av.

Med Min Stora Dag har Linda Andersson varit med och uppfyllt många barns önskningar. Det har varit träffar med idoler och besök på melodifestivalen och andra konserter. Hon har varit med och ordnat äventyrsläger i Höga kusten med klättring och paddling. Hon har också varit volontär på ett läger för familjer som har barn med autism.

– På sätt och vis liknar det mitt jobb men fokus ligger bara på det positiva och det har jag lärt mig mycket av som jag kan använda i mitt yrke. Att inte lägga fokus på vad brukaren inte kan utan istället fokusera på det positiva, säger hon.

Hur upplever du Lunds kommun som arbetsgivare?

Jag tycker att Lund ligger långt fram särskilt när det gäller det digitala, det är roligt att kunna implementera det hos brukare. Jag har varit i Lunds kommun i tolv år nu och trivs fortfarande bra.

Hur får du möjlighet att utvecklas i ditt arbete?

– Jag får gå kurser och utbildningar men det finns också möjlighet att själv hålla mig uppdaterad och nätverka. Det är viktigt för mig att utvecklas och inte stanna upp.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?