Länk till startsidan

Kim både driftar och fiskar med fokus och koncentration

För många fritidsfiskare handlar fiske om avkoppling, naturupplevelser eller att försöka få hem något gott till middagsbordet – men för Lundafastigheters drifttekniker Kim Andersson handlar det oftast om att försöka fånga så stora fiskar som möjligt.

Kim Andersson har fiskat ända sedan han var liten, men för sju år sedan började han tävla och fastnade för tävlingsformen.
– Nu är vi med i något som heter Sportfish Master, då håller man på en heldag. Det är flera kval från vår till höst, sedan går finalen i höst, ofta i slutet av oktober. Nu har den varit tre år i Åmål, berättar han.

"Det gäller att ha en plan från A-F"

Sportfish Master kallas även för ”Elitserien i gädda” och det passar ju bra eftersom gädda är Kims favoritfisk. Alla gäddor som fångas under tävlingsdagen mäts och den sammanlagda längden på de fem största räknas in i totalen. Efter mätningen släpps fisken tillbaka i vattnet, så någon middagsmat blir det inte tal om utan det är ”catch and release” som gäller.
– En tävlingshelg kan se väldigt olika ut. Om eller när vi lyckats kvala till final så börjar våra planer för olika platser man vill fiska på och här gäller det att vara fantasifull. För det spelar absolut ingen roll om hur många ställen eller planer du har om man inte har vädret på sin sida. Så det gäller att både ha en plan från A-F. En plan kan handla om allt ifrån plats, typ av bete, vem som ska fiska med vad och se vad fisken är sugen på, ifall de är aktiva eller statiska och på vilket djup. Historiken om vattnet har en oerhört stor betydelse. Där är teamets kapten fantastisk på att hitta information!
Fisket och jobbet ställer båda krav på fokus och koncentration, men i övrigt ser han inga större likheter på vilka egenskaper som krävs.
– Fisket är vattenkvalitet och struktur och marinbiologi, men det använder jag inte jobbet.

Vill att allt ska fungera felfritt

Kim jobbade med ventilation i tolv år inom den privata sektorn. För fyra år sedan kom han till Lundfastigheter, där han nu arbetar som drifttekniker. Det innebär att han arbetar praktiskt ute på objekten men också att det blir en del timmar vid datorn för att planera insatser eller att beställa jobb av företag som kommunen har avtal med.
Numera handlar det heller inte bara om ventilation utan även om kyla, värme eller annat som behöver underhållas i fastigheterna.
– Jag brinner för att allting ska fungera felfritt, så mycket som möjligt. Det är inte en helt lätt uppgift. Jag är involverad i ganska många objekt med nybyggnation och renoveringar och jag har även akuta utryckningar ibland om det är extremt kallt i en byggnad, att ventilationen inte funkar, att vattnet är avstängt.

Vill utvecklas

Just variationen och att få vara involverad i så många olika projekt hör till fördelarna med jobbet. Ett annat plus är att det finns utvecklingsmöjligheter:
– När jag började var jag bara drifttekniker. Nu har jag mer och mer fått ta mer ansvar. Jag vill gå vidare ett steg uppåt och bli projektledare eller teknisk förvaltare. I och med att jag är involverad i så pass mycket så känner jag att jag behöver släppa mer på driften och gå mer på det andra.
Den stora skillnaden jämfört med privata sektorn är lönen – som är lägre i kommunen. Å andra sidan slipper han stressen att jaga timmar för att kunna fakturera.
Hur skulle du beskriva Lunds kommun som arbetsgivare för någon du träffar?
– Bra, för det tycker jag själv. Det är mycket frihet under ansvar. Man lär sig en hel del, om man inte jobbat med det innan inom fastighetsbranschen. Jag gick från privat ventilationsfirma och kunde inte så mycket om kyla och värme innan men nu har jag hand om alla delar och kan det mesta inom det – inte allt, för det kan ingen. Brukar säga att den som säger att man kan allt den ljuger!
Våra stjärnor


Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?