Länk till startsidan

"Djupt rotat för mig att vilja göra gott för samhället"

Karin Mörngård skulle egentligen bli statsvetare. Eller skådis. Eller polis. Men ett avslitet korsband satte stopp för de planerna och drygt 20 år senare är hon istället chef. Både på jobbet i hemvården och på fritiden, i hemvärnet.

Hon läste statsvetenskap och sökte in till scenskolan. Men egentligen ville Karin Mörngård jobba med något samhällsviktigt och bestämde sig till slut för polisyrket. Under fystestet, det sista av alla prov för att komma in på polishögskolan, gick korsbandet av och nu låg istället en lång rehabilitering framför henne. Som en del av rehabiliteringen fick hon träffa en sjukgymnast.
– Då tänkte jag att det här jobbet verkar ju jättekul. Så jag pluggade till det och sen har jag jobbat i yrket i 20 år, både kommunalt, i regionen, privat och utomlands. Jag vet själv hur det är när kroppen inte funkar och det hade jag nytta av i jobbet.

Gick ledarskapsprogram

I Lunds kommun arbetade Karin på korttidsboende för personer som behöver rehabiliteras mer intensivt innan de kan flytta hem efter sjukhusvistelse.
– Jag trivdes bra men förra året fick jag lite av en livskris och kände att jag behövde förändring. Jag läste på intranätet att man kunde ansöka till ett utbildningsprogram för potentiella ledare i Lunds kommun och kände igen mig i beskrivningen av det som efterfrågades. Så jag frågade min chef om jag fick gå, ansökte och kom med!
Efter utbildningen blev Karin rekryterad till en tjänst som enhetschef för ett hemvårdsområde, och hon tackade ja.
– Jag har verkligen fått den utmaningen jag sökte. Det är svårt att föreställa sig hur mycket ansvar man har som enhetschef: det är operativt arbete, personalvård, ekonomi, verksamhetens kvalitet, utveckling och att följa nämndens mål samtidigt som man vill vara tillgänglig för 50 medarbetare. Man behöver vara lite av en multikonstnär. Men jag triggas av det, jag gillar att ha mycket att göra.

Var tjänstledig för att gå grundläggande militär utbildning

Att göra nytta för samhället har varit viktigt för Karin Mörngård sedan hon var liten. Hennes pappa var sjukvårdare i Hemvärnet och hon valde själv att gå med i Hemvärnet via Lottakåren som tonåring. Hon kan fortfarande gräma sig för att hon inte gjorde lumpen direkt efter gymnasiet, men när regeringen beslutade att för att göra värnplikten vilande och ersätta den med en intensivutbildning inom Försvarsmakten plockade hon upp intresset på nytt.
– Jag tog tjänstledigt och gick en grundläggande militär utbildning på tre månader i Östersund. Vi fick bland annat öva på överlevnad utan mat och minimalt med vatten i nästan en vecka mitt i vintern. Det var förstås jättejobbigt men samtidigt otroligt utvecklande , faktiskt det bästa jag någonsin gjort!
Idag är Karin gruppchef i sitt kompani som har i uppgift att bevaka, skydda och försvara samhällsviktiga skyddsobjekt, i händelse av kris eller krig. Kompaniet/bataljonen kan även få i uppgift att ytövervaka eller störa en motståndares verksamhet.
– Det bästa med Hemvärnet är teamkänslan, vi har alla olika bakgrunder och yrken i det civila men där blir det en fristad där vi arbetar tillsammans och jag kan vara bara Karin och utveckla min äventyrliga sida.

Hur funkar det att vara chef både på jobbet och på fritiden?

– Det är ett mer direkt ledarskap i det militära på grund av snabba och livsavgörande beslut och ett mer lösningsorienterat ledarskap i det civila men det är väldigt utvecklande och lärorikt med båda rollerna.

Hur upplever du Lunds kommun som arbetsgivare?

– Jag ser att man jobbar mycket med kompetensutveckling och låter människor växa på sitt sätt och det är bra, på så sätt motverkar man att medarbetare stagnerar eller byter jobb. Jag blir själv både hedrad och varm i hjärtat av att andra såg min kompetens och förmåga och gav mig chansen.

Våra stjärnor

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?